Renal transplantlı hastalarda trigliserid glukoz indeksinin renal prognoza etkisi ve değerlendirilmesi
The effect of triglyceride glucose index on renal prognosis and its evaluation in renal transplant patients
  1. Tez No: 845128
  2. Yazar: MERVE ARIKAN YAMANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EZGİ COŞKUN YENİGÜN, DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: NODAT, Renal transplantasyon, Trigliserid glukoz indeksi, NODAT, Renal transplantation, Triglyceride glucose index
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Araştırmamızda böbrek nakli öncesi preoperatif dönemde ölçülen, insülin direncinin güvenilir ve ucuz bir göstergesi olan trigliserid glukoz indeksinin (TyG) renal transplantlı hastalarda, glomerüler filtrasyon hızı (GFH) kaybı, renal rejeksiyon, greft kaybı, nakil sonrası yeni başlangıçlı diyabet (New Onset Diabetes Mellitus After Transplantation (NODAT)) ve kardiyovasküler hastalık gelişim ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız; çok merkezli retrospektif ve gözlemsel bir çalışma olarak planlanmış olup, çalışmaya böbrek nakli olan toplam 132 hasta dahil edilmiştir. Hastaların takiplerinin sistem ve dosyalar üzerinden taranarak, preoperatif TyG indeksinin takiplerde GFH kaybı, renal rejeksiyon, greft kaybı, NODAT ve kardiyovasküler hastalık gelişimi ile ilişkisi incelenmiştir. Hastaların yaşı, cinsiyeti, demografik bilgileri, transplantasyon tarihi, transplantasyon öncesi açlık trigliserid (mg/dL) ve glukoz (mg/dL) değerleri, TyG indeksi, transplantasyon sonrası taburculuktaki ve takiplerindeki biyokimyasal parametreler kaydedilmiştir. Çalışmamızda TyG indeksi; Ln [açlık trigliserid (mg/dL) × açlık glukoz (mg/dL)/2] formülü ile hesaplanmıştır. Çalışma Helsinki Deklerasyonu kararlarına uygun olarak planlanmıştır. Ankara Şehir Hastanesi 2 Nolu Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından E2-23-1768-4056 karar numarası ile 10/05/2023 tarihinde onaylanmıştır. BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen hasta sayısı 132'dir, bunlardan 44'ü (%33,3) kadın, 88'i (%66,7) erkekti. Hastaların ortanca yaşı 47 [20-73] yıl, hastaların ortanca takip süresi ise 48 [6-120] ay olarak saptandı. Hastalar takip süresince anlamlı GFH kaybına göre değerlendirildiğinde, rejeksiyonun ve greft kaybının GFH kaybı olan grupta anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü (p0,05). Ancak yaştaki artışın renal rejeksiyonu azalttığı görüldü (p=0,036). 40 yaş sınırı çok değişkenli regresyon analizinde cinsiyet ve transplant tipi ile uyumlandırılarak değerlendirildiğinde 40 yaş altında olmanın renal rejeksiyon riskini 2,7 kat arttırdığı görüdü. Greft kaybını etkileyen bağımsız faktörler incelendiğinde, TyG indeksi ile greft kaybı arasında anlamlı ilişki saptanamadı. TyG indeksinin NODAT gelişimi ile bağımsız ve anlamlı olarak ilişkili olduğu ve TyG indeksi 8,9 üzerindeki değerlerde %59,1 sensitivite %72,2 spesifite ile NODAT gelişimini öngörülebileceği saptandı. TyG indeksinin 8,9 üzerindeki değerlerde NODAT gelişim riskini 3,6 kat arttırdığı görüldü (p=0,009). Kardiyovasküler hastalık (KVH) gelişimini etkileyen bağımsız faktörleri incelemek için yapılan regresyon analizinde TyG indeksi ile anlamlı ilişki saptanamadı. Sonuç: Renal transplantlı hastalarda TyG indeksinin nakil sonrası GFH kaybı, renal rejeksiyon, greft kaybı, NODAT ve kardiyovasküler hastalık gelişimi ile ilişkisinin araştırıldığı çalışmamızda TyG indeksinin nakil sonrası GFH kaybı, renal rejeksiyon, greft kaybı ve kardiyovasküler hastalık gelişimi ile ilişkisi bulunamadı. Ancak preoperatif TyG indeksi ile NODAT gelişimi arasında anlamlı ilişki bulunan çalışmamız sonucunda, TyG indeksinin NODAT'ı öngörmede yol gösterici olabileceğini düşündürmektedir. Nakil öncesi hastaların bu risk açısından değerlendirilmesi ve yapılacak yaşam tarzı değişiklikleri nakil sonrası gelişebilecek sorunların önüne geçilmesinde yardımcı olabilir. Çalışmamızda renal transplantlı hastalarda TyG indeksinin GFH kaybı, renal rejeksiyon ve greft kaybı ile ilişkisi gösterilememiş olup bu konuda yapılacak daha kapsamlı prospektif çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: Our study aimed to investigate the relationship between the triglyceride glucose index (TyG), a reliable and inexpensive indicator of insulin resistance measured in the preoperative period before kidney transplantation, and the development of glomerular filtration rate (GFR) loss, renal rejection, graft loss, New Onset Diabetes Mellitus After Transplantation (NODAT), and cardiovascular disease in renal transplant patients. Materials and Methods: Our study was planned as a multi-center retrospective and observational study, and a total of 132 patients who had a kidney transplant were included. By scanning the patients' follow-up systems and files, the relationship between the preoperative TyG index and GFR loss, renal rejection, graft loss, NODAT, and the development of cardiovascular disease was examined. Patients' age, gender, demographic information, transplantation date, pre-transplantation fasting triglyceride (mg/dL) and glucose (mg/dL) values, TyG index, post-transplantation discharge, and follow-up biochemical parameters were recorded. In our study, the TyG index was calculated with the formula Ln [fasting triglyceride (mg/dL) × fasting glucose (mg/dL)/2]. The study was planned in accordance with the decisions of the Helsinki Declaration. It was approved by the Ankara City Hospital No.2 Clinical Research Ethics Committee with the decision number E2-23-1768-4056 on 10/05/2023. Results: The number of patients included in the study was 132, of whom 44 (33.3%) were female and 88 (66.7%) were male. The median age of the patients was 47 [20-73] years and the median follow-up period was 48 [6-120] months. When the patients were evaluated according to significant GFR loss during the follow-up period, rejection and graft loss were significantly higher in the GFR loss group (p0.05). However, an increase in age was found to decrease renal rejection (p=0.036). When the age limit of 40 years was adjusted for gender and transplant type in multivariate regression analysis, being under 40 years of age increased the risk of renal rejection 2.7 times. When independent factors affecting graft loss were analyzed, no significant relationship was found between TyG index and graft loss. TyG index was independently and significantly associated with the development of NODAT and TyG index values above 8.9 predicted the development of NODAT with 59.1% sensitivity and 72.2% specificity. TyG index values above 8.9 increased the risk of NODAT development 3.6-fold (p=0.009). In the regression analysis performed to examine the independent factors affecting the development of cardiovascular disease (CVD), no significant relationship was found with the TyG index. Conclusions: In our study, where the relationship between the TyG index and post-transplant GFR loss, renal rejection, graft loss, NODAT, and the development of cardiovascular disease in renal transplant patients was investigated, no relationship was found between the TyG index and post-transplant GFR loss, renal rejection, graft loss, and the development of cardiovascular disease. However, our study, which found a significant relationship between the preoperative TyG index and the development of NODAT, suggests that the TyG index may be indicative in predicting NODAT. Evaluating patients for this risk before transplantation and making lifestyle changes can help prevent potential post-transplant problems. In our study, the relationship between the TyG index and GFR loss, renal rejection, and graft loss in renal transplant patients could not be demonstrated, and more comprehensive prospective studies are needed on this subject.