Telogen Effluvium hastalarında biyokimyasal parametrelerin araştırılması
Investigation of biochemical parameters in Telogen Effluvium patients
  1. Tez No: 845129
  2. Yazar: İREM NUR DURUSU TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL SOYLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır/Çinko, Biyotin, Çinko, Selenyum, Vitamin D, Copper/Zinc, Biotin, Zinc, Selenium, Vitamin D
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: Telogen effluvium (TE) etiyolojisinde fizyolojik strese sebep olabilen durumlar, cerrahi travma, inflamatuar, enfeksiyöz, iyatrojenik sebepler, ilaçlar ve nutrisyonel yetersizlikler yer almaktadır. Özellikle demir eksikliği, B12 vitamini eksikliği, tiroid hastalıkları ile TE ilişkilendirilmiştir. Son yıllarda TE hastalarında biyotin, vitamin D, çinko (Zn), bakır (Cu) ve Selenyum (Se) gibi vitamin ve mineral içerikli reçetesiz gıda takviyesi kullanımı giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, TE hastalığına sahip bireyler ile saç dökülmesi şikayeti olmayan kontrol grubu karşılaştırılarak nutrisyonel durum, vitamin ve mineral değerleri arasında farklılık olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Vaka-kontrol niteliğindeki bu çalışma 01.09.2022-01.09.2023 tarihleri arasında Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Polikliniğine başvurup çalışmaya katılmaya gönüllü olan 18 yaş ve üzerinde kronik telogen effluvium (KTE) tanılı 90 kadın hasta ve KTE dışında başka sebeplerle başvuran 90 kadın kontrol ile gerçekleştirilmiştir. Hastalara detaylı bir anamnez, saç çekme testi ve dermoskopik muayene ile TE tanısı konulmuştur. Ardından serum vitamin D, Zn, Cu, Se düzeyleri ile serum ve idrarda biyotin düzeyleri ölçülmüştür. Hemoglobin (Hb), ferritin, vitamin B12 ve tiroid fonksiyon testleri ise geçmişe yönelik hastane veri tabanından taranmıştır. Bulgular: Bu çalışmanın neticesinde Zn düzeyinin KTE hastalarında kontrollere göre anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Se düzeyleri ise hastalarda kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Her iki grup arasında Hb, ferritin, B12 vitamini, tiroid fonksiyon testleri, vitamin D, Cu düzeyleri, serum ve idrarda biyotin düzeyleri arasında farklılık saptanmamıştır. Zn, Cu/Zn ve Se düzeyinin KTE tanısını öngörmede istatistiksel olarak anlamlı tanısal performansa sahip olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışma bizlere TE tanılı hastalarda nutrisyonel yetersizliklerin sanıldığı kadar sık olmadığını göstermektedir. TE'ye sebep olabilecek diğer nedenler detaylı bir anamnez ve iyi bir fizik muayene yapılarak araştırılmalı bunların neticesinde şüphe edilen durumlara yönelik testler yapılarak her hasta için bireyselleştirilmiş tedavi seçenekleri oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: The etiology of Telogen Effluvium (TE) includes situations that may cause physiological stress, surgical trauma, inflammatory, infectious, iatrogenic causes, medications and nutritional deficiencies. TE has been associated with iron deficiency, vitamin B12 deficiency and thyroid diseases. In recent years, the use of over-the-counter food supplements containing vitamins and minerals such as biotin, vitamin D, zinc (Zn), copper (Cu) and Selenium (Se) has been increasing in TE patients. The aim of this study is to investigate whether there are differences in nutritional status, vitamin and mineral levels by comparing individuals with TE and a control group. Materials and Methods: This case-control study included 90 female patients diagnosed with chronic telogen effluvium (CTE), and 90 female controls volunteered to participate in the study who consulted for reasons other than CTE. Both groups aged 18 and over and applied to Afyonkarahisar Health Sciences University Faculty of Medicine Dermatology Polyclinic between 01.09.2022 and 01.09.2023. A detailed anamnesis was taken from all patients, a hair pull test was performed, and TE was diagnosed after a dermoscopic examination was performed on all areas of the scalp. Then, serum vitamin D, Zn, Cu, Se levels and biotin levels in serum and urine were measured. Hemoglobin (Hb), ferritin, vitamin B12 and thyroid function tests were retrospectively scanned from the hospital database. Results: It was determined that Zn levels were significantly lower in CTE patients than in controls. Se levels were found to be significantly higher in patients than in controls. There was no difference in Hb, ferritin, vitamin B12, thyroid function tests, vitamin D, Cu levels, serum and urine biotin levels between the two groups. Zn, Cu/Zn and Se levels were found to have statistically significant diagnostic performance in predicting the diagnosis of CTE. Conclusion: This study shows us that nutritional deficiencies are not as common as thought in patients diagnosed with TE. Other causes that may cause TE should be investigated by a detailed anamnesis and a good physical examination. Afterall, tests for suspected conditions should be performed and individualized treatment options should be created for each patient.