Konya ili Seydişehir ilçesinde hayvansal atıklardan biyogaz üretim potansiyeli ve ekonomik önemi
The potential of biogas production from animal wastes and its economic importance in Seydişehi̇r district of Konya province
  1. Tez No: 845136
  2. Yazar: MUSTAFA ÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYTEKİN GÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Biyogaz, çevresel etki, fizibilite, hayvancılık, Seydişehir, Animal husbandry, biogas, environmental impact, feasibility, Seydişehir
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvancılık Ekonomisi ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Seydişehir ilçesindeki hayvancılık işletmelerinin atık yönetimine bakış açısının belirlenmesinin yanı sıra hayvansal atıkların değerlendirilmesi, hayvancılık işletmelerinin çevreye verebileceği sorunların en aza indirilmesi hayvansal üretim sürecinde elde edilen atıklardan enerji üretimi amacıyla bir biyogaz tesisinin kapasitesinin olabilirlik yapılabilirlik analizi teknik, ekonomik ve finansal olarak analiz edildi. Bu çalışmanın yürütüldüğü Konya İli Seydişehir İlçesinde en az 30 büyükbaş hayvana sahip olan 322 işletme ve bölgedeki toplam 18931 adet büyükbaş hayvan bu çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Bu amaçla Seydişehir ilçesinde hayvansal üretim yapan belirlenen özelliklere sahip işletmeler yerleşim lokalizasyonuna göre 3 bölgeye ayrıldı. Ayrılan bölgelerdeki işletme sahipleri ile yüz yüze görüşme yöntemi ile hazırlanan anketler yapıldı. Biyogaz işletmesinin I. bölgeye kurulmasına karar verildi. Üretilebilecek potansiyel biyogaz m3 miktarı ve elektrik MWh miktarı hesaplamaları literatürde belirlenen Buswell denklemi ve diğer katsayılar ile literatür bilgilerden yararlanılarak hesaplandı. Yapılan analiz sonuçlarına göre biyogaz tesisinin 2.11 MW/h kapasiteye sahip olabileceği belirlendi. Hayvancılık işletmelerinin katı atıklarının değerlendirileceği işletmenin kuruluş maliyetinin 169 196 948 TL olacağı, yıllık gelirin 51 828 233,10 ₺ ilk yıl net karın ise 6 300 587 ₺ olacağı öngörülmektedir. Çalışmada %30 iskonto oranına göre yapılan hesaplamalarda Net Bugünkü (NBD)'nin 2 715 076,23 olacağı, iç karlılık oranı ise %30,39 olacağı bulunmuştur. Sonuç olarak kurulabilecek tesissin bir yandan enerji üretimi yolu ile ülke ekonomisine diğer yandan katı atıkların değerlendirilmesi yolu ile işletmelere gelir sağlayacağı ve bunun süreklilik arz edeceği çevreye verilen olumsuz etkileri azaltacağı ve küresel ısınmanın etkilerinin azaltılabilmesine katkı sağlayacağı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, in addition to determining the perspective of livestock enterprises in Seydişehir district on waste management, the feasibility analysis of the capacity of a biogas plant for the purpose of evaluating animal wastes, minimizing the problems that livestock enterprises may cause to the environment, and energy production from the wastes obtained during the animal production process were analyzed technically, economically and financially. In the Seydişehir District of Konya Province, where this study was conducted, 322 enterprises with at least 30 cattle and a total of 18931 cattle in the region constituted the material of this study. For this purpose, the enterprises with the determined characteristics engaged in animal production in Seydişehir district were divided into 3 regions according to the settlement localization. Questionnaires prepared using the face-to-face interview method were conducted with the owners of the enterprises in the separated regions. It was decided to establish the biogas plant in region I. The potential amount of biogas m3 and electricity MWh that can be produced was calculated using the Buswell equation and other coefficients determined in the literature and information from the literature. According to the results of the analysis, it was determined that the biogas plant could have a capacity of 2.11 MW/h. It is predicted that the establishment cost of the facility where the solid wastes of livestock enterprises will be utilized will be 169 196 948 TL, the annual income will be 51 828 233,10 ₺ and the net profit in the first year will be 6 300 587 ₺. In the calculations made according to the 30% discount rate in the study, it was found that the Net Present Value (NPV) would be 2 715 076,23 and the internal rate of return would be 30,39%. As a result, it is understood that the facility that can be established will provide income to the country's economy through energy production on the one hand and to the enterprises through the utilization of solid wastes on the other hand, and this will be continuous, reduce the negative effects on the environment and contribute to reducing the effects of global warming.