Adli Tıp Ana Bilim Dalımıza ceza sorumluluğu konusunda rapor düzenlenmesi için başvuran yetişkin hastaların sosyodemografik özelliklerinin çocukluk çağı travmaları ve saldırganlık ölçeklerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of socio-demographic characteristics, childhood traumasand aggression levels of adult patients applying for criminal responsibility assessment in the Forensic Medicine Department
  1. Tez No: 845185
  2. Yazar: GÜLSÜM HÜLYA KARA SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN SERHAT GÜRPINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Suç türleri, Ceza sorumluluğu, Saldırganlık, Çocukluk Çağı Travması, Crime types, Criminal responsibility, Aggression, Childhood Trauma
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ceza sorumluluğu konusunda rapor düzenlenmesi için başvuranların sosyodemografik ve klinik özellikleri, yaşamış oldukları çocukluk çağı travmaları ve saldırganlık düzeyleri arasındaki ilişkileri inceleyerek bu durumların suç işlemede hangi düzeyde etkileri olduğu araştırılmıştır. 01 Nisan 2023 - 30 Haziran 2023 tarihleri arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Adli Tıp Ana Bilim Dalına ceza sorumluluğu değerlendirilmesi için gönderilen 50 olgunun sosyodemografik, ailesel, klinik ve suç özellikleri prospektif olarak kaydedilmiştir. Başvuranlara aynı zamanda Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ile Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği uygulanmıştır. Başvuranların %88'inde psikiyatrik bir hastalık vardı. %78'ine ceza sorumluluğunun tam, %12'sine azalmış, %10'una ortadan kalkmış şeklinde rapor verilmiştir. Başvuranların %48'i mala yönelik, %36'sı şiddet suçu işlemiştir. Başvuranların çocukluk çağı ruhsal travma ölçeği toplam puanı ortalama 52,3±20,7; Buss-Perry saldırganlık ölçeği toplam puanı ortalama 99,7±24,5 idi. Anne ve baba ilgisizliği, aile içi şiddet varlığı, ailede psikiyatrik hastalık öyküsü ve sigara kullanımı çocukluk çağı ruhsal travması ile; alkol kullanımı saldırganlık ile ilişkili bulunmuştur. Davranış ve kişilik bozukluğu olanlarda, madde kullananlarda, intihar girişimi olanlarda ve tekrarlayan suçu olanlarda hem çocukluk çağı ruhsal travması hem de saldırganlık düzeyi yüksek bulunmuştur. İşlenen suç türüne göre ölçek puanlarında farklılık saptanmamıştır. Başvuranların duygusal istismar, ihmal ve çocukluk çağı ruhsal travmaları toplam puanı fiziksel saldırganlık, öfke, düşmanlık ve toplam saldırganlık puanı ile; fiziksel istismar ve ihmal puanları fiziksel saldırganlık, düşmanlık ve toplam saldırganlık puanı ile pozitif yönde; minimizasyon puanı ise toplam saldırganlık puanı ve tüm alt puanları ile negatif yönde koreleydi. ÇÇT'lerin önlenmesi, erken tanısı, uygun müdahalesi ve adli, sağlık hizmetleri ve sosyal destek yönetiminin sağlanması ile saldırganlık ve suça karışma davranışlarının gelişmesi riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationships between socio-demographic and clinical characteristics, childhood traumas, and levels of aggression in individuals applying for criminal responsibility assessment and to evaluate their influence on criminal behavior. Socio-demographic, familial, clinical, and crime-related characteristics of 50 individuals sent for criminal responsibility assessment to the Forensic Medicine Department of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine Hospital between April 1, 2023, and June 30, 2023, were prospectively recorded. The Childhood Trauma Scale and Buss-Perry Aggression Scale were administered to the applicants. Psychiatric disorders were present in 88% of the applicants. Full criminal responsibility was reported in 78%, decreased in 12%, and abolished in 10%. Forty-eight percent of applicants committed property crimes, while 36% committed violent crimes. The mean score for childhood trauma scale was 52.3±20.7, and the mean score for the Buss-Perry aggression scale was 99.7±24.5. Parental neglect, domestic violence, family history of psychiatric illness, and smoking were associated with childhood trauma, while alcohol use was associated with aggression. Individuals with behavior and personality disorders, substance users, suicide attempters, and repeat offenders showed higher levels of both childhood trauma and aggression. There was no difference in scale scores based on the type of crime committed. Emotional abuse, neglect, and total childhood trauma scores were positively correlated with physical aggression, anger, hostility, and overall aggression scores, while physical abuse and neglect scores were positively correlated with physical aggression, hostility, and overall aggression scores. Minimization scores were negatively correlated with overall aggression scores and all sub-scores. The risk of developing aggression and involvement in criminal behavior can be reduced through the prevention, early diagnosis, appropriate intervention, and management of childhood traumas from the perspectives of forensic, health services, and social support.