Çocuk Yoğun Bakımda izlenen kritik hastaların non-invaziv monitörizasyon yöntemleri ile ilk bir saatte elde edilen PVI, CI, ORI değerlerinin prognozu öngörmedeki duyarlılığı
Sensitivity of PVI, CI and ORI values obtained in the first hour through non-invasive monitoring methods for prognostic assessment in critically ill children admitted to Pediatric Intensive Care
  1. Tez No: 845190
  2. Yazar: EBRU ÇETİN ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NESLİHAN ZENGİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ORI, PVI, mortalite, LOSYB, sıvı yanıtı, ORI, PVI, mortality, LOSYB, fluid response
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: ÇYBÜ'ye yatışı yapılan kritik hastaların yatış anında, noninvaziv yatakbaşı monitörizasyon ile elde edilen oksijenizasyon ve hemodinamik izlem parametrelerinin mortalite ve yoğun bakım yatış süresini öngörmedeki duyarlılığını değerlendirmek Gereç yöntem: Çalışmaya 54 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, yatış tanısı, varsa altta yatan takipli hastalığı, yatış anında varsa organ yetmezliği durumu, oksijen desteği yöntemi, yoğun bakım yatış süresi, taburculuk/ex durumu kaydedildi. Yatış anından sonraki ilk 24 saatteki en kötü değerleri baz alınarak PRISM-IV, PIM-III ve PELOD-II skorları hesaplanarak kaydedildi. İlk 1 saatte sıvı resüsitasyonu yapılan ve inotrop desteği başlanılan hastalar kaydedildi. Hastalara bağlanan Masimo® Rainbow Pulse Co-Oksimetre Cihazı ve Baxter® Starling Fluid Management System Cihazı ile yatış anında ve tedavi yönetiminin 1. saatinde ölçülen ORI, PVI, CI değerleri kaydedildi. Yatış anında bakılan ORI, PVI ve CI değerlerinin, mortalite ve yoğun bakım yatış süresi ile ilişkisi ve ek olarak sıvı resüsitasyonu yapılan ve inotrop desteği başlanan grupta CI, PVI değişimi analiz edildi. Bulgular: Yoğun bakım yatış süresi uzun olan grupta, ORI ve CI ortalama değerleri anlamlı olarak daha düşük iken, PVI ortalaması daha yüksekti. CI0 için eşik değer 2.35 L/dk/m2 ve üstünde iken %93.6 sensitivite ve %71.4 spesifite ile sağkalımı öngörmektedir. Sıvı resüsitasyonu kararı verilen grupta, yükleme öncesi ve sonrası durumları karşılaştırdığımızda, hem CI hem PVI için anlamlı fark saptandı. İnotrop desteği başlanan ve başlanmayan grubu karşılaştırdığımızda ise ΔCI için fark istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: ÇYBÜ'de kritik hasta takibi zor ve sürekli yakın izlem gerektiren bir süreçtir. Bu noninvaziv yöntemler hastada hemodinamik açıdan stabilitenin sağlanmasında, uygun oksijen desteğinin belirlenmesinde ve sıvı/kan replasmanı takibinde invaziv girişimler gerektiren monitörizasyondan daha kolay, komplikasyonu olmayan ve takibi daha rahat olan yöntemlerdir. Çocuklarda konvansiyonel yöntemler ile birlikte tamamlayıcı araçlar olarak kullanılabilirler.
Özet (Çeviri)
Objectives: To evaluate the sensitivity of oxygenation and hemodynamic monitoring parameters obtained through non-invasive bedside monitoring at the time of admission for critically ill patients admitted to the pediatric intensive care unit (PICU) in predicting mortality and duration of intensive care admission. Materials and methods: A total of 54 patients were included in the study. Demographic data, admission diagnosis, underlying chronic diseases, if any, organ failure status at admission, method of oxygen support, duration of intensive care admission, and discharge status were recorded for each patient. The worst values within the first 24 hours after admission were used to calculate PRISM-IV, PIM-III, and PELOD-II scores. Patients who received fluid resuscitation and initiated inotropic support within the first hour were documented. ORI, PVI, and CI values were measured using the Masimo Rainbow Pulse Co-Oximeter and Baxter Starling Fluid Management System at admission and during the first hour of treatment. The relationship between ORI, PVI, CI values at admission, and mortality, as well as the duration of intensive care admission, was analyzed. Additionally, in the group that received fluid resuscitation and inotropic support, changes in CI and PVI were examined. Results: In the group with prolonged intensive care admission, the mean values of ORI and CI were significantly lower, while the mean PVI was higher. A 2.35 L/min/m² threshold value or above for CI0 predicted survival with 93.6% sensitivity and 71.4% specificity. When comparing the conditions before and after fluid resuscitation decisions in the group where the decision was made, we observed significant differences for both CI and PVI. Furthermore, when comparing the group with initiated inotropic support to the non-initiated group, the difference in ΔCI was statistically significant. Conclusions: Monitoring critically ill patients in the PICU is challenging and requires constant and close observation. Non-invasive methods offer easier, complication-free, and more comfortable monitoring than invasive procedures for maintaining hemodynamic stability, determining appropriate oxygen support, and monitoring fluid/blood replacement. These non-invasive techniques can be used as complementary tools alongside conventional methods in pediatric patients.