1 ocak 2014 ile 31 ağustos 2019 tarihleri arasında çocuk yoğun bakıma yatış anındaki hemoglobin ve laktat düzeyleri ile izlemde transfüzyon gereksiniminin mortalite üzerine etkisi
The effect of hemoglobin and lactate levels at the time of admission to the pedi̇atri̇c intensive care unit between january 1, 2014 and august 31, 2019 and the need for transfusion during tracking on mortality
- Tez No: 648001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİK YENER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: eritrosit süspansiyonu transfüzyonu, çocuk, transfüzyon, kritik hasta, red blood cells transfusion, children, transfusion, critic ill
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Yoğun Bakım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Anemi çocuk yoğun bakımda yatarak tedavi edilen hastalarda görülen başlıca problemlerdendir. Derin anemide kalp debisi artar ve dokulara sunulan oksijen içeriği azalır. Eritrosit süspansiyonu (ES) transfüzyonunun temel amacı doku oksijen konsantrasyonunu artırarak doku oksijen tüketimini karşılamaktır. Ağır anemi şiddetli kan kaybı gibi doku oksijen konsantrasyonundaki ciddi düşüşlerde ES transfüzyonu yapılması doku oksijen içeriğini geri kazanmanın en hızlı ve kolay yoludur. Çalışmanın amacı hastanemiz Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde takip edilen ve ES transfüzyonu yapılan hastaların demografik özelliklerini ortaya koymak, yıllar içinde yapılan transfüzyon sıklığındaki değişimi, laktat değerleri ve mortalite üzerine olan etkisini incelemekti. Gereç/Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 01.01.2014-31.08.2019 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Yoğun Bakım'da yatırılarak izlenen ES transfüzyonu alan 1 ay-18 yaş arası çocuk hastalar dahil edildi. Hastalar yatış yılına göre ikişer yıllık zaman dilimlerine ayrılarak 3 grupta incelendi. Hastaların demografik özellikleri transfüzyon öncesi ve sonrası Hb ve laktat değerleri PRISM III ve PELOD skorları, ES'in depolanma süresi retrospektif olarak hastane kayıtlarından ve hasta dosyalarından incelendi ve kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen süre boyunca 2536 hasta yatırılmış 619 hastaya ES transfüzyonu yapılmıştır (%24,4). Yıllar içinde transfüzyon sıklığının %30,3'ten %19,3'e gerilediği tespit edildi. Transfüzyonu öncesi Hb değerleri ortalama 7,76±1,09 g/dL olarak tespit edildi. Zamanla transfüzyon öncesi Hb konsantrasyonunun azaldığı görüldü. Çalışma süresinde her 2 yıllık zaman diliminde mortalite giderek azalmıştı. Transfüze edilen hastaların mortalitesi edilmeyenlere göre daha yüksek tespit edildi. Sonuç:Çalışmaya dahil edilen süre boyunca ÇYB'a yatırılan ve transfüze edilen hastaların zamanla transfüzyon öncesi eşik hb değerlerinin, transfüzyon sıklığının ve mortalitelerinin azaldığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Objective: Anemia is the main problem in the Pediatric Intensive Care Units (PICU). Cardiac output increases and the oxygen content presentation to tissues decreases in deep anemia. The main purpose of red blood cell (RBC) transfusion is replacing tissue oxygen consumption by increasing tissue oxygen consantration. When severe drops in oxygen consantration; deep anemia, severe blood loss, RBC transfusion is the most easy and fast way to gain tissue oxygen content. The aim of this study was to reveal the demographic feature, to exam changing in transfusion frequency and mortality over time and effect of transfusion on lactate values, patients who were transfused with RBC in PICU of our hospital. Method: The study included children 1 month to 18 years of age who were transfused in the PICU of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between January 1, 2014 and August 31, 2019. Patients were examined in 3 groups, divided into 2 year time periods according to the year of hospitalization. The demographic characteristics of the patients pre- and post- transfusion hemoglobin and lactat values, score of PRISM III and PELOD, storage time of the RBC were retrospectively analyzed from hospital records and patient files. Result: During the study period, 2536 patient were hospitalized and 619 patients (%24,4) were transfused with RBC. It has been determined that the frequency of transfusion has decreased from 30,3% to 19,3% over the years. Pre-transfusion mean hemoglobin values were 7,76±1,09 g/dL. Pre-transfusion hemoglobin consantration decreased over time. Mortality decreased in every 2 year period during the study. Transfused patients mortality were higher the other patients mortality. Discussion and Conclusion: During the period included in the study, it was determined that the pre-transfusion threshold hemoglobin values, transfusion frequency and mortality of the patients who were hospitalized and transfused in the PICU decreased over time.