Ektopik gebelik tedavisinde metotreksat ile birlikte traneksamik asit kullanımı sonrası kanama ve tubal rüptür oranlarının karşılaştırılması
Comparison of bleeding and tubal rupture rates after the use of tranexamic acid with methotrexate in the treatment of ectopic pregnancy
  1. Tez No: 845194
  2. Yazar: AYŞE RUMEYSA AYDOĞAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İDRİS KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Ektopik gebelik, metotreksat, traneksamik asit, Ectopic pregnancy, methotrexate, tranexamic acid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Giriş ve Amaç: Ektopik gebelik medikal tedavisinde en sık folik asit antagonisti metotreksat (MTX) kullanılır. Traneksamik asit elektif cerrahi prosedürlerde sıklıkla kullanılan antifibrinolitik ajandır. Çalışmamızda ektopik gebelikte MTX ile traneksamik asit kullanımı sonrası kanama ve tubal rüptür oranlarını karşılaştırdık. Hastalar ve Yöntem: 1 Ocak 2020-1 Ocak 2023 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda ektopik gebelik tanısı almış 137 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma yaşları 20-43 arasında, 137 kadın olguda yapılmıştır. Olguların 36'sına tedavide MTX ve traneksamik asit, 101'ine sadece MTX uygulanmıştır. MTX+traneksamik asit tedavisi uygulananlarda bHCG düzeyleri ortalaması 2628,03(23-10008)mIU/ml, sadece MTX alan grupta 2812,33(28-99975)mIU/ml hesaplandı. 137 olgunun 19'u (%13,89) 15-25, 91'i (%66,42) 26-35, 27'si (%19,7) >35 yaş aralığındaydı. 137 olgunun 10'u (%7,3) 1-99, 67'si (%48,9) 100-999, 25'i (%18,2) 1000-2999, 24'ü (%17,5) 3000-5999, 7'si (%5,1) 6000-9999 mIU/ml, 4'ü (%2,9) >= 10000 mIU/ml bHCG aralığında izlendi. 137 olgudan 27'sinde (%19,7) tubal rüptür görüldü. Tedavide sadece MTX verilen 101 hastadan 14'ünde (%13,9), MTX+traneksamik asit verilen 36 hastanın 13'ünde (%36,1) tubal rüptür oldu ve MTX+traneksamik asit grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p:,004). Traneksamik asit verilmeyen 101 hastada tedavi öncesi-sonrası hemoglobin farkı ortalama 0,71; medyanı 1 g/dl, traneksamik asit verilen 36 hastada ortalama fark 1,1; medyan 1 g/dl bulundu ve anlamlı fark izlenmedi (p:0,136). Sonuç: Ektopik gebelik tedavi süreci ve kanama kontrolünde farmakolojik ajanların kullanımı yaygın değildir. Ektopik gebeliğin tedavisinde MTX birlikteliğinde traneksamik asit kullanımının güvenilirliğinin doğrulanması için daha geniş vaka serileriyle prospektif çalışmalar gereklidir. Tedavi sonrası uzun süreli takip çalışmaları yapılıp tedavinin uzun vadeli etkileri incelenmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Methotrexate (MTX) is commonly used in the treatment of ectopic pregnancy, while tranexamic acid is an antifibrinolytic agent often used in elective surgical procedures. We compare bleeding and tubal rupture rates with MTX and tranexamic acid in ectopic pregnancy. Patients and Methods: From January 1, 2020, to January 1, 2023, 137 ectopic pregnancy-diagnosed patients at Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine's Department of Obstetrics and Gynecology were retrospectively assessed. Results: The study included 137 females aged 20-43. In 36 cases, both MTX and tranexamic acid were used, while 101 cases received only MTX. Average bHCG levels were 2628.03(23-10008)mIU/ml with MTX+tranexamic acid and 2812.33(28-99975)mIU/ml with only MTX. 13.89% cases were 15-25 years old, 66.42% were 26-35, and 19.7% were >35. 7.3% had bHCG levels ranging 1-99, 48.9% had 100-999 range, 18.2% had 1000-2999 range, 17.5% had 3000-5999 range, 5.1% had 6000-9999 range, and 2.9% had >= 10000 mIU/ml bHCG range. Tubal rupture occurred in 19.7% of cases, with rates of 13.9% in MTX-only and 36.1% in MTX+tranexamic acid groups, significantly higher in the latter (p: 0.004.) Without tranexamic acid, the average pre-post treatment hemoglobin difference was 0.71 (median: 1 g/dl). In the tranexamic acid group, the mean difference was 1.1 (median: 1 g/dl), with no statistical significance (p: 0.136). Conclusion: Using pharmacological agents for ectopic pregnancy and bleeding control is uncommon. Larger prospective studies are needed to confirm the safety of combining tranexamic acid with MTX in ectopic pregnancy treatment. Long-term follow-up studies should examine the treatment's lasting effects.