İlkokul birinci sınıfta istenmeyen öğrenci davranışlarının iyileştirilmesine yönelik öğretmen görüşleri
Teachers' views on the improvement of undesirable student behaviors in primary school first grade
  1. Tez No: 845238
  2. Yazar: ELİF SEDA DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN SAMANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: istenmeyen davranış, sınıf yönetimi, eğitim-öğretim, motivasyon, sınıf öğretmeni, ilkokul, undesired behavior, classroom management, education-teaching, motivation, classroom teacher, primary school
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, ilkokul birinci sınıfta istenmeyen öğrenci davranışlarının düzeltilmesi, eğitim-öğretim sürecine olan etkisi, ders katılımı ve motivasyon ile ilgili öğretmen görüşlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırma nitel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüştür. Araştırmanın deseni olgubilim desenidir. Araştırma kapsamındaki veriler toplam 30 sınıf öğretmeninden yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Elde edilen veriler nitel araştırmalarda kullanılan içerik analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiş ve sunulmuştur. Bulgular: Araştırma bulguları beş başlık altında incelenmiştir. Katılımcılar istenmeyen öğrenci davranışlarının neler olduğunu belirtmişlerdir. İstenmeyen öğrenci davranışları ile en çok sınıf ortamında karşılaştıklarını bu nedenle istenmeyen öğrenci davranışlarının eğitim-öğretim sürecini olumsuz yönde etkilediğini vurgulamışlardır. Katılımcılar istenmeyen öğrenci davranışlarını ortadan kaldırmak için daha çok öğrencileri uyardıklarını ve bire bir görüşme yaptıklarını belirtmişlerdir. Yetersiz kaldıkları durumlarda ise rehberlik servisi ve aileden destek aldıklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca katılımcılar istenmeyen davranış sergileyen öğrencilerin derse katılımını ve motivasyonunu arttırmak için sık sık ödüllendirme yöntemine başvurduklarını belirtmişlerdir. Sonuçlar: Özellikle sınıf ortamında karşılaşılan istenmeyen öğrenci davranışlarının eğitim-öğretim sürecini olumsuz etkilediğini ve istenmeyen öğrenci davranışlarını ortadan kaldırmak için kullanılan yöntem ve tekniklerin çok önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların en sık kullandıkları yönteminin uyarı olduğu ama bunun yanında öğrenciler ile bire bir görüşmeler yapma, sorumluluk verme gibi bireysel yaklaşımlara odaklanan teknikleri de kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler ders esnasında istenmeyen davranış sergilediklerinde hem öğretmenin dikkatini hem de diğer arkadaşlarının dikkatini dağıtarak ders sürecini aksattığı bu durumun ders planını eksiksiz uygulamayı ve etkinlik yapmayı engellediği belirlenmiştir. Ayrıca katılımcılar istenmeyen davranış sergileyen öğrencilerin derse katılımını ve motivasyonunu arttırmanın da önemli olduğunu bunun için de çeşitli yöntem ve teknik kullandıkları ve en sık başvurdukları yöntemin ödüllendirme olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to determine teachers' views on the correction of undesirable student behaviors in the first grade of primary school, their effect on the educational process, lesson participation and motivation. Method: The research was conducted based on qualitative research method. The research design is a phenomenological design. The data within the scope of the research were obtained from a total of 30 classroom teachers through semi-structured interviews. The data obtained were analyzed and presented using content analysis techniques used in qualitative research. Findings: Research findings were analyzed under five headings. Participants stated what the undesirable student behaviors are. They emphasized that they mostly encountered undesirable student behaviors in the classroom environment and therefore, undesirable student behaviors negatively affected the education process. Participants stated that they mostly warned students and had one-on-one meetings to eliminate unwanted student behaviors. In cases where they were insufficient, they stated that they received support from the guidance service and the family. In addition, the participants stated that they often used rewarding methods to increase the participation and motivation of students who exhibited undesirable behaviors. Conclusions: It was concluded that unwanted student behaviors encountered especially in the classroom environment negatively affect the educational process and that the methods and techniques used to eliminate unwanted student behaviors are very important. It was concluded that the most frequently used method of the participants was warning, but they also used techniques that focused on individual approaches such as one-on-one interviews with students and giving responsibility. It was determined that when students exhibit undesirable behaviors during the lesson, they disrupt the lesson process by distracting both the teacher's attention and the attention of their peers, which prevents them from fully implementing the lesson plan and conducting activities. It was also concluded that it is also important to increase the participation and motivation of students who exhibit misbehavior and that they use various methods and techniques for this purpose and that the most frequently used method is rewarding.