Lateral Epikondilit tedavisinde kuru iğneleme tedavisinin etkinliği: Prospektif randomize kontrollü çalışma
Effectiveness of dry needleing therapy in the treatment of Lateral Epicondylitis: A prospective randomized controlled study
- Tez No: 845237
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENİZ AKÇAY, UZMAN KAMİL YAMAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: egzersiz, kuru iğne, lateral epikondilit, exercise, dry needling, lateral epicondylitis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Bozyaka Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Bu tek merkezli, prospektif, randomize kontrollü araştırmamızda lateral epikondilit tanısı alan katılımcılara egzersiz tedavisine ek olarak uygulanan kuru iğneleme yönteminin ağrı şiddeti, fonksiyonellik ve el kavrama gücündeki etkinliği sadece ev egzersiz programı uygulanan katılımcılarla karşılaştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya dahil edilme ve dışlama kriterleri açısından taranan 137 hastadan 111'i çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak ev egzersiz grubu (n=57) ve kuru iğne ve ev egzersiz grubu (n=54) olarak iki gruba ayrıldı. Her iki gruba standart ev egzersiz programı eğitimi verildi ve egzersiz programına 3 ay boyunca devam edildi. Kuru iğneleme tedavisi uygulanan gruba haftada 1 defa 3 seans olarak 0,25mm*25mm boyutunda kuru iğnelerle lateral epikondil bölgesindeki hassas noktalara uygulama gerçekleştirildi. Tüm hastalara tedavi öncesi, tedavinin 1. ve 3. ayında hasta bazlı tenisçi dirseği değerlendirme anketi (The Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation; PRTEE), görsel ağrı skalası ve JAMAR el dinamometresi ile ağrısız el kavrama gücü değerlendirilmeleri gerçekleştirildi. Sonlanım noktası analizleri karışık dizayn tekrarlayan ANOVA yöntemi kullanılarak gerçekleştirildi. Randomize edilen tüm hastalar intention to treat analizine girdiler. Çalışmanın iki primer sonlanım noktası olduğundan çoklu karşılaştırma hesaba katılarak Bonferroni düzeltmesi uygulandı. Bunun sonucunda primer sonlanım noktaları için 0.025, sekonder sonlanım noktaları içinde 0.05 istatistiksel anlamlılığın eşik p değerleri olarak seçildi. Bulgular: Sadece ev egzersiz grubu ve kuru iğne ve ev egzersiz grubundaki hastaların demografik verileri benzerdi (p>0,05). Varyans analizi çalışmanın primer sonlanım noktaları olan istirahat ağrı skorunda [F (1.838, 200.387) =.329, p=.702, ɛ=.919] ve PRTEE total skorunda [F (1.908, 208.007) = 1.174, p=.310, ɛ=.954] istatistiksel olarak anlamlı grup*zaman etkileşimi saptamadı. PRTEE fonksiyon alt skalası günlük aktiviteler skorunda başlangıç skorları arasında gruplar arasında anlamlı fark saptanması (MD = 4.49, CI 1.36-7.61, p=0.005) üzerine başlangıç değerleri kovaryant olarak kullanılarak ANCOVA analizi yapıldı ve herhangi bir grup*zaman etkileşimi saptanmadı, F (2,216) =.350, p=.705. Diğer sekonder sonlanım noktalarında herhangi bir grup*zaman etkileşimi saptanmadı. Sonuç: Literatürde lateral epikondilit tedavisinde kısa-uzun dönemde etkin olduğuna dair kanıt düzeyi düşük-orta düzeydedir (1). Bununla birlikte, araştırmamızın verileri, lateral epikondilit tedavisinde ev egzersiz programına ek olarak kuru iğneleme uygulanması ağrı, fonksiyonellik ve el kavrama gücü bakımından ek katkı sağlamadığı yönündedir. Lateral epikondilit tedavisinde girişimsel yöntemlerin etkinliğinin değerlendirilmesi için, egzersiz programı başta olmak üzere girişimsel olmayan yöntemlerle karşılaştırıldığı randomize kontrollü çalışmalar gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this single-center, prospective, randomized controlled trial, the pain intensity, functionality and hand grip strength effectiveness of the dry needling method applied in addition to exercise therapy to participants diagnosed with lateral epicondylitis were compared with participants who were only given an exercise program at home. Materials and Methods: Of the 137 patients screened for inclusion and exclusion criteria, 111 were included in the study. The patients were randomly divided into two groups as the home exercise group (n=57) and the dry needle and home exercise group (n=54). Both groups were given standard home exercise program training and the exercise program was continued for 3 months. Dry needling treatment was applied to the sensitive points in the lateral epicondyle area with 0.25mm*25mm dry needles once a week for 3 sessions. The Patient-Rated Tennis Elbow Evaluation; PRTEE, visual pain scale and painless hand grip strength with JAMAR hand dynamometer were evaluated in all patients before the treatment, at the 1st and 3rd months of the treatment. Endpoint analyzes were performed using the mixed design repetitive ANOVA method. All randomized patients entered the intention to treat analysis. Bonferroni correction was applied, taking into account multiple comparisons, as the study had two primary endpoints. As a result, 0.025 for the primary endpoints and 0.05 for the secondary endpoints were chosen as the threshold p values of statistical significance. Results: Demographic data of patients in only home exercise group and dry needle and home exercise group were similar (p>0.05). Analysis of variance did not detect a statistically significant group*time interaction in the primary endpoints of the study, the resting pain score [F (1.838, 200.387) =.329, p=.702, ɛ=.919] and the PRTEE total score [F (1.908, 208.007) = 1.174, p=.310, ɛ=.954]. After detecting a significant difference between the groups in the PRTEE function subscale daily activities score (MD = 4.49, CI 1.36-7.61, p=0.005), ANCOVA analysis was performed using the initial values as covariates, and no group*time interaction was detected, F (2,216) =.350, p=.705. No group*time interactions were detected in the other secondary endpoints. Conclusion: In the literature, the level of evidence that it is effective in the treatment of lateral epicondylitis in the short-long term is low-moderate (1). However, the data of our study indicate that dry needling in addition to the home exercise program in the treatment of lateral epicondylitis does not make any additional contribution in terms of pain, functionality and hand grip strength. In order to evaluate the effectiveness of interventional methods in the treatment of lateral epicondylitis, randomized controlled studies are required in which non-invasive methods, especially exercise program, are compared.