Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Çekiç Ali'nin kırık hava türündeki eserlerinin söz-makam-usul bakımından incelenmesi
An analysis on Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş and Çekiç Ali's kırık hava type works in terms of lyrics-maqam-form
  1. Tez No: 845256
  2. Yazar: ABDULSAMET DİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CAN PELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Usul, Makam, Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, Çekiç Ali, Makam, Procedure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Amaç: Bu çalışmada Kırşehir âşıklık geleneğinin en önemli parçalarından olan Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Çekiç Ali'nin TRT repertuvarında kayıtlı kırık hava türündeki eserlerinin söz-makam-usul özelliklerinin yorumunu yapmak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın nitel olarak doküman incelemesi ve (survey) tarama yöntemiyle yapılıp veri toplam aracı olarak belgesel tarama modeli kullanılmıştır. Sonuç: Bu çalışmada Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Çekiç Ali'nin TRT-THM repertuvarında kayıtlı olan kırık hava eserlerinin, müzikal özellikleri ve söz temasının neler olduğu üzerine yorumlar yapılmıştır. Elde edilen bulgulara dayanarak Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş ve Çekiç Ali'nin kırık hava eserlerinde en fazla kullanılan makamın karciğar, hicaz, kürdi ve hüseyni makam dizisi içerisinde olduğu, en fazla kullanılan usulun ise 4 zamanlı usul olduğu ve ozanların eser sözlerinde en fazla aşk, sevgi temasını kullandıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to interpret the lyric, maqam, and form features of the kırık hava genre works recorded in the TRT repertoire by Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş and Çekiç Ali, one of the most important parts of the Kırşehir minstrel tradition. Method: The research was conducted qualitatively through document analysis and It was done with the survey scanning method and the documentary scanning model was used as the data collection tool. Result: In this study, comments were made on the musical features and lyrical themes of Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, and Çekiç Ali's broken air works recorded in the TRT-THM repertoire. Based on the findings, the most used modes in the kırık hava works of Muharrem Ertaş, Neşet Ertaş, and Çekiç Ali are in the karciğar, hicaz, kürdi and hüseyni makam series, the most used rhythm is the 4-time rhythm, and the most used rhythm in the lyrics of the poets' works is love. It was concluded that they used the theme of love.