Sultandağı ve Çay ilçeleri arasındaki yol bağlantıları üzerinde yer alan tarih öncesi dönem yerleşmeleri
Prehistoric settlements on the road connections of Sultandağı and Çay districts
- Tez No: 845298
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Prehistorik Dönem, Seramik, Tarihi Yol Güzergahı, Afyonkarahisar Çay, Sultandağı, Höyük
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Afyonkarahisar, Çay ve Sultandağı koridorunda Çay ve Sultandağı yerleşmelerinin kuzeyinde Eber Gölü, Akşehir Gölü ve Emir Dağları bulunmaktadır. Batı ve güneybatı kesiminde ise Kumalar Dağı görülmektedir. Bu kısımda, Sultandağı ve dağın çevresindeki Akşehir ile Eber Göllerinin meydana getirdiği tarihi bir yol güzergahı bulunmaktadır. Bahsi geçen bölge Orta Anadolu kesimi Ege ve Marmara Bölgelerini de içine alan tarihi bir yol güzergahını göstermektedir. Bu güzergahı daha net görebileceğimiz höyükler ise; Cumhuriyet Höyük, Yakasinek Höyük, Yeşilçiftlik Höyük, Dereçine Höyük'te bulunan prehistorik dönem yerleşmeleridir. Yerleşmelerde ele geçen buluntular incelendiğinde, Kalkolitik ve İlk Tunç buluntuları görülmektedir. Bu yerleşimlerdeki çanak çömlek buluntularının tahlil edilmesi ile bölgede görülen yol ilişkileri için destekleyici bilgilerin sağlanmış olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Lake Eber, Lake Akşehir and Emir Mountains are located in the north of Çay and Sultandağı settlements in the passage among Afyonkarahisar, Çay, and Sultandağı. Kumalar Mountain rises in the west and southwest of the region. In this section, there has been a historical route in the foot of Sultan Mountains and around the lakes. The area also contains historical road networks including Central Anatolia, Aegean and Marmara regions. The prehistoric mounds of Cumhuriyet, Büyük, Yakasinek, Yeşilçiftlik, and Dereçine reflect this route evidently. Findings obtained from the mounds are dated to the Chalcolithic and Early Bronze Ages. Detailed analyses of ceramic samples support the road relations of the settlements.