Süryani Habitusunun ve sermayesinin sekülerleşme bağlamında yeniden üretimi: Mardin örneği
Reproduction of Assyrian Habitus and capital in the context of secularization: The Mardin example
  1. Tez No: 845425
  2. Yazar: SÜMEYYA ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHİR PEKASİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Mardin, Süryani Modernleşmesi / Sekülerleşmesi, Habitus, Alan, Sermaye, Kurumsal Din, Mardin, Syriac Modernization / Secularization, Habitus, Area, Capital, Institutional Religion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Mardin'in merkezinde ve Nusaybin ilçesine bağlı Odabaşı ve Günyurdu köylerinde modernleşme / sekülerleşme bağlamında Süryani habitusunda meydana gelen farklılaşmaları, yeniden üretim pratiklerini ve sermayelerinde meydana gelen farklılaşmaları değerlendirmek ve Bourdieu sosyolojisiyle yorumlamak bu çalışmanın temel amacını oluşturmaktadır. Bu çalışmada modernleşmenin / sekülerleşmenin Süryani cemaati üzerinde nasıl tezahür ettiği, ritüellere olan devamlılık, evlenme-boşanma, aile ve din yapısı, dini eğitim, mekânların örgütlenme tarzlarında ve gündelik pratiklerde dini motiflerin ne kadar etkili olduğu, mekânların örgütlenme tarzları, bireylerin dini yasalar yanında çağdaş yasalara başvurmasında ve kilise otoritesine itaatte veya kilise simgesel sermayesinde bir farklılaşmanın meydana gelip gelmediği modernleşme / sekülerleşme bağlamında incelenecektir. Süryani modernleşmesi / sekülerleşmesi, P. Bourdieu'nun alan teorisi, alandaki aktörlerle ilgili habitus ve sermaye farklılaşmaları, oyuna ilişkin doxalarda oluşan farklılaşmalar ifade edilmeye çalışılacak; Bourdieu'nun kavramları, mevcut gerçekliği ifade etmede alet çantası olarak kullanılacaktır. Araştırmanın, Süryani modernleşmesi / sekülerleşmesi literatürüne önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, Süryani cemaati ile yapılan görüşmelerden elde edilen verilerle desteklenmeye çalışılacaktır. Kavramsal analiz ele alındıktan sonra gözlem ve mülakatlar sonucunda elde edilen veriler, Bourdieu sosyolojisi perspektifiyle yorumlanacaktır. Bourdieu sosyolojisinin kuram ve kavramları kullanılarak Süryani modernleşmesi kent ve kır örnekleri üzerinden okunmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the differentiations in the Assyrian habitus, reproduction practices and capitals in the context of modernization / secularization in the center of Mardin and the villages of Odabaşı and Günyurdu in the Nusaybin district, and to interpret them with Bourdieu's sociology. In this study, how modernization / secularization manifests itself on the Assyrian community, continuity in rituals, marriage-divorce, family and religious structure, religious education, how effective religious motifs are in the organization styles of places and daily practices, the organization styles of places, the religious laws of individuals as well as contemporary Whether there is a differentiation in the application of laws and obedience to church authority or in the symbolic capital of the church will be examined in the context of modernization / secularization. Assyrian modernization / secularization, P. Bourdieu's field theory, differences in habitus and capital regarding the actors in the field, and differences in the doxas related to the game will be tried to be expressed; Bourdieu's concepts will be used as a toolkit to express the current reality. It is thought that the research will make a significant contribution to the Assyrian modernization / secularization literature. The study will be supported by data obtained from interviews with the Assyrian community. After the conceptual analysis is discussed, the data obtained as a result of observations and interviews will be interpreted from the perspective of Bourdieu's sociology. Using the theories and concepts of Bourdieu sociology, Assyrian modernization will be tried to be read through urban and rural examples.