Yabancılara Türkçe öğretiminde kültür temalı belgesel kullanımının güdümlü yazma becerisine etkisi
The effects of the use of culture-themed documentaries in teaching Turkish to foreigners on guided writing skill
- Tez No: 845494
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKERYA BATUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil Olarak Türkçe, Yazma Becerisi, Güdümlü Yazma, Turkish as a Foreign Language, Writing Skill, Guided Writing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 282
Özet
Bu çalışmanın amacı, B2 seviyesindeki uluslararası öğrencilerin Türkçe öğretiminde kültür temalı belgesel kullanımının güdümlü yazma becerisinin geliştirilmesine etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Araştırmacı tarafından sürecin tamamının sağlıklı bir biçimde izlenmesi ve tespit edilen probleme yönelik detaylı bir eylem planının oluşturulup uygulamaya konulması için ve aynı zamanda eylem araştırmasının hem nitel hem de nicel verilerin kullanılabilmesine imkân sağlayacağı dikkate alındığında çalışmada“eylem araştırması'' modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın veri toplama süreci ”eylem planı geliştirme'' ve "eylem planını uygulama'' olmak üzere iki başlık altında gerçekleştirilmiştir. Çalışma bir devlet üniversitesinin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonunda, öğrencilerin yazılarında yazım kurallarına uyma ve noktalama işaretlerini doğru kullanma noktasında düzelmeler tespit edilmiştir. Bununla beraber öğrencilerin noktalı sesleri doğru kullanmaları, heceleri doğru bölmeleri ve doğru cümle kurmaları konusunda olumlu gelişmeler kaydedilmiştir. Öğrencilerin yazım kurallarına uyarak büyük harf ve küçük harfleri doğru kullanmaları konusunda düzelmeler olduğu görülmüştür. Ayrıca her etkinlik sonrası her bir öğrenci için tutulan gözlem formlarında, sürekli aynı hataları yapan öğrencilerin süreç tamamlandığında söz konusu olan hataları artık yapmadıkları gözlemlenmiştir. Çalışma kapsamında eğiticilerin uygulamalara ilişkin düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılan görüşmelerde eğiticilerin tamamının gerçekleştirilen yazma uygulamaları ile olumlu görüş bildirdiği tespit edilmiştir. Eğiticiler güdümlü yazma uygulamalarının öğrencileri farklı yönlerden destekleyerek yazma becerilerini geliştirdiği şeklinde görüş bildirmişlerdir. Çalışmadan elde edilen bulgulardan hareketle uygulama temelli yazma etkinliklerinin Türkçe öğrenen uluslararası öğrencilerin yazma becerilerinin geliştirilmesi ve akademik gelişimlerine sağlayacağı katkılar noktasında eğitimcilere ve araştırmacılara yönelik bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study was to uncover whether the use of cultural-themed documentaries in teaching Turkish to international students at the B2 Level affected the development of guided writing skills. The“Action Research Model”was preferred in the study for the researcher to monitor the entire process accurately and to create and implement a detailed action plan for the identified problem, also considering that the Action Research Model would enable the use of qualitative and quantitative data. The data collection process of the study was performed under two headings as“Action Plan Development”and“Action Plan Implementation”. The study was conducted at the Turkish Language Teaching Application and Research Center of a state university. At the end of the study, improvements were detected in the writing skills of students in terms of complying with spelling rules and accurately using punctuation marks. Positive developments were also detected in terms of students using punctuated sounds correctly, dividing syllables correctly, and forming correct sentences. There were improvements in the ability of the students to follow the spelling rules and use uppercase and lowercase letters correctly. Also, it was determined in the observation forms kept for each student after each activity that the students who constantly made the same mistakes no longer made those mistakes when the process was completed. It was determined within the scope of the study in the interviews conducted to determine the educators' opinions regarding the practices that all of the educators expressed positive opinions about the writing practices. Educators also stated that guided writing practices improved the writing skills of the students by supporting them in different aspects. Based on the findings obtained in the study, some recommendations were made for educators and researchers regarding the contribution of practice-based writing activities to the development of writing skills and the academic development of international students learning Turkish.