İskandinav Ülkeleri jeopolitiğinin bölgesel açıdan güvenlik, savunma ve dış politikalarına etkileri
The effects on regional security, defense and foreign policies of the geopolitics of Nordic Countries
  1. Tez No: 845509
  2. Yazar: SEMİH KAYA
  3. Danışmanlar: DR. MURAT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İskandinav Ülkeleri, Jeopolitik, Güvenlik Savunma ve Dış Politika, İskandinav Toplumu, Nordik Ülkeleri, Dış politika, Güvenlik, Nordik bölgesi, Savunma, Scandinavian Countries, Geopolitics, Security Defense and Foreign Policy, Scandinavian Society, Nordic Countries, Security, Geopolitic, Nordic region, Defence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; İskandinav Ülkelerinin Güvenlik, Savunma ve Dış Politikalarını Jeopolitik perspektif üzerinden analiz etmektir. Bu araştırmada Jeopolitik değerlendirme;“Jeopolitik Kod”ve“Jeopolitik Kırılma Anı”kavramları üzerinden yapılmaktadır. Ayrıca, yerli literatürde sayıca az olan“İskandinav Ülkeleri”konulu çalışmalara da katkı sunması açısından, araştırma önem arz etmektedir. İskandinav Ülkelerinin Güvenlik, Savunma ve Dış Politikaları analiz edilirken; küresel konjonktürde meydana gelen gelişmeler ve bölge ülkelerin bu gelişmelere verdikleri tepkiler, yön değiştiren politikalarını açıklamaktadır. Bölge ülkelerinin çok yönlü ilişkilerinin analiz edildiği bu çalışmada, araştırma yöntemi olarak; Strüktürel Fonksiyonel Araştırma Yöntemi ve Örnek Olay Araştırma Yöntemi kullanılmıştır. İskandinav Ülkeleri; toplumsal yapılarından, devletlerine, üyesi oldukları örgütlerden, küresel aktörlerle ilişkilerine kadar çok yönlü bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Yapılan değerlendirmeler; toplum-devlet-örgütler düzeyinde farklı seviyelerde ve derinlemesine analizler içermektedir. İskandinav Ülkelerinin; bölgesel örgütleri üzerinden ortak bir sinerji oluşturmaları ve ortak güvenlik savunma ve dış politika çıktıları üretmeleri, iş birliklerinin kanıtı niteliğindedir. Ortak İskandinav toplumundan, İskandinav devletler topluluğuna giden ilişkilerin yönü; jeopolitik açıdan güvenlik savunma ve dış politikalarını açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim is to analyze the Security, Defense and Foreign Policies of the Scandinavian Countries from a Geopolitical perspective. In this research, Geopolitical evaluation is made through the concepts of“Geopolitical Code”and“Geopolitical Breaking Point”. In addition, the research is important in terms of contributing to studies on“Scandinavian Countries”, which are few in number in the domestic literature. While analyzing the Security, Defense and Foreign Policies of the Scandinavian Countries; The developments in the global conjuncture and the reactions of the countries in the region to these developments explain their changing policies. In this study, where the multifaceted relations of the countries in the region are analyzed, Structural Functional Research Method and Case Study Research Method were used as research methods. Scandinavian Countries; They are subjected to a multifaceted evaluation, from their social structures to their states, from the organizations they are members of to their relations with global actors. The evaluations include in-depth analyzes at different levels at the society-state-organization level. The fact that the Scandinavian Countries create e common synergy through their regional organizations and produce common security, defense and foreign policy outputs is proof of their cooperation. Direction of relations from the common Scandinavian society to the Commonwealth of Scandinavian States; It explains Security, Defense and Foreign Policies from a geopolitical perpective.