Meme küçültme hastalarında indosiyanin yeşili lenfanjiografi görüntüleme yöntemi ile ameliyat sonrası lenfatik yeniden yapılanmanın haritalandırılması
Mapping of postoperative lymphatic restructuring in breast reduction patients with indocyanine green lymphangiography
  1. Tez No: 845512
  2. Yazar: TAYLAN CİHAN ZÖHRE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme küçültme, lenfanjiogenez, ICG lenfanjiografi, lenfatik sistem, Breast reduction, lymphangiogenic, ICG lymphangiography, lymphatic system
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Meme kanseri, günümüzde en sık tanı konulan kanser türüdür ve kadınlarda kanser sebepli ölümlerin en önde gelen nedenidir. Meme kanseri metastazlarını genellikle lenfatik yollar ile yapar. Meme küçültme operasyonu, glandüler dokuların ve fazla cildin rezeksiyonu ile memenin yeniden şekillendirilmesi amaçlanan bir prosedürdür ve plastik cerrahi alanında en sık yapılan ameliyatlardan birisi olma özelliği taşımaktadır. Kadınlarda en sık görülen kanserin meme kanseri olması ve meme küçültme ameliyatının kadınlarda sık uygulanan prosedürlerden birisi olması sebebiyle, meme küçültme operasyonu olan hastaların ileriki yaşamları boyunca meme kanserine yakalanma ihtimalleri azımsanmamalıdır. Meme küçültme ameliyatı sonrası lenfatik yeniden yapılanma yoluyla metastaz yolaklarının farklılaşması söz konusu olabilir. Bu durum, meme küçültme hastalarında olası meme kanseri görülme durumunda tedavinin seyrini değiştirebilir. Akdeniz Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde 01.01.2022 ve 01.01.2024 tarihleri arasında operasyonu gerçekleştirilmiş, akrabalarında meme kanseri öyküsü olan 12 meme küçültme hastası çalışmaya dahil edilmiştir. Altı hastada inferior pedikül tekniği, altı hastada süperomedial pedikül tekniğinin kullanıldığı vakalarda lenfatik sistemin incelenmesi amacıyla yapılan preoperatif, intraoperatif ve postoperatif ICG lenfanjiografi görüntüleri değerlendirilmiştir. Ameliyat sırasında lateral ve medial cilt fleplerine dahil edilen lenfatiklerin korunması için fleplerin uygun kalınlıkta kaldırılmasına özen gösterilmiş, intraoperatif ICG lenfanjiografi ile fleplerde yer alan lenfatikler görüntülenmiştir. Ameliyat sonrası lenfatik haritalama postoperatif 10 ila 18. Haftalar arasında yapılmıştır. ICG lenfanjiografi görüntülerinde lenfatik damarların ve akım paternlerinin tespit edilmesi sonrasında gözlenen lenfatik damarlar hasta cildi üzerinde çizimi yapılarak incelenmiş, elde edilen görüntüler bu çalışma kapsamında değerlendirilmiştir. Hastaların postoperatif ICG lenfanjiografilerinde preoperatif görüntülerde mevcut olmayan, çoğunlukla üst dış kadran yerleşimli lenfatikler izlenmiştir. Ameliyat sonrası görüntülerde izlenilen bu lenfatiklerin lenfanjiogenez mekanizmasıyla oluştuğu düşünülmüş, ancak yeni oluştuğu gözlemlenen bu lenfatik yapıların hangi sebeple üst dış kadran yerleşimli olduğu konusunda net bir kanıya varılamamıştır. İnferior pedikül tekniği ile opere edilen 4 hasta ve süperomedial pedikül tekniği ile opere edilen 3 hastanın postoperatif ICG lenfanjiografi görüntülerinde, ameliyat öncesi görüntülerde mevcut olmayan sternal bölge yönelimli lenfatik yolaklar izlenmiştir. Lenfanjiogenez mekanizmasıyla oluştuğu kanısında olduğumuz sternal yönelimli bu lenfatik yolaklar, spekülatif olmakla birlikte, yüzeyel ve derin lenfatik ağ arasında daha önceden var olmayan bir bağlantı oluşturmuş ve internal mamaryan lenf nodlarına drene olacak şekilde yeniden yapılanmış olabilir. Bu çalışma meme küçültme hastalarında ameliyat sonrası lenfatik yeniden yapılanmanın ICG lenfanjiografi ile değerlendirildiği ilk çalışmadır. Çalışmamızda elde ettiğimiz verilerin, meme küçültme operasyon öyküsü olan meme kanseri hastalarının tanı, tedavi ve takip süreçlerine anlamlı katkı vereceği inancındayız.
Özet (Çeviri)
Breast cancer is the most commonly diagnosed type of cancer and is the leading cause of cancer-related deaths in women. Breast cancer typically metastasizes through lymphatic pathways. Breast reduction surgery is a procedure that aimed at reshaping the breast through resection of glandular tissues and excess skin, making it one of the most frequently performed surgeries in the field of plastic surgery. Considering that breast cancer is the most prevalent cancer in women and breast reduction surgery is a commonly performed procedure, changes in lymphatic pathways and metastatic routes may occur after breast reduction surgery. This situation could potentially alter the course of treatment in the event of possible breast cancer in individuals who have undergone breast reduction surgery. A total of 12 breast reduction patients with a family history of breast cancer, who underwent surgery at Akdeniz University Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery clinic between 01.01.2022 and 01.01.2024, were included in the study. Inferior pedicle technique was used in six patients, and superomedial pedicle technique was used in six patients. Preoperative, intraoperative, and postoperative ICG lymphangiography images were evaluated to map the lymphatic system. During surgery, care was taken to preserve the lymphatics included in the lateral and medial skin flaps by raising the flaps at an appropriate thickness. Lymphatics which included in the flaps were visualized using intraoperative ICG lymphangiography. Postoperative lymphatic mapping was conducted between 10th and 18th postoperative weeks. After detecting lymphatic vessels and flow patterns in ICG lymphangiography, the observed lymphatic vessels were traced on the patient's skin and analyzed. In postoperative ICG lymphangiography, lymphatics were mostly located in the upper outer quadrant, which were not present in preoperative images. It was thought that these postoperative lymphatics were formed through the mechanism of lymphangiogenesis, but a definitive conclusion regarding why these newly formed lymphatic structures were located in the upper outer quadrant could not be reached. In the postoperative ICG lymphangiography images of 4 patients operated with inferior pedicle technique and 3 patients operated with superomedial pedicle technique, lymphatic pathways oriented towards sternum were observed, which were not present in preoperative images. These newly observed lymphatic pathways oriented towards sternum which we believe to have formed through the lymphangiogenesis mechanism, may have created a previously non-existent connection between the superficial and deep lymphatic network and may have been restructured to drain into the internal mammary lymph nodes. This study is the first to evaluate postoperative lymphatic restructuring in breast reduction patients with ICG lymphangiography. We believe that the data obtained in our study will significantly contribute to the diagnosis, treatment, and follow-up processes of breast cancer patients with a history of breast reduction surgery.