Hipotiroidi tanısı almış hastalarda monosit/HDL oranı ile plazma aterojenite indeksi arasındaki ilişkinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the relationship between monocyte-to-HDL ratio and plasma atherogenic index in patients with hypothyroidism
- Tez No: 982219
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR TABAK, PROF. DR. HAFİZE UZUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: hipotiroidi, Monosit/HDL Oranı, Plazma Aterojenite İndeksi, inflamasyon, dislipidemi, kardiyovasküler risk, hypothyroidism, Monocyte-to-HDL Ratio, Plasma Atherogenic Index, dyslipidemia, inflammation, cardiovascula
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı bilinen hipotiroidi olgularında Monosit/HDL Oranı (MHO) ve Plazma Aterojenite İndeksi (PAİ) düzeylerini sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak ve bu iki biyobelirteç arasındaki ilişkiyi inceleyerek hipotiroidinin aterojenik ve inflamatuar risk üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya aşikâr hipotiroidi tanısı almış 69 hasta, subklinik hipotiroidi tanısı almış 70 hasta ve yaş ile cinsiyet açısından uyumlu 70 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri, tiroid fonksiyon testleri, lipid profili ve diğer biyokimyasal parametreler retrospektif olarak kayıtlardan elde edildi. MHO, monosit/HDL formülüyle; PAİ ise log10 (trigliserid/HDL) formülüyle hesaplandı. Gruplar arası karşılaştırmalar uygun parametrik veya non-parametrik testlerle yapıldı; ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile değerlendirildi. p<0.05 istatistiksel anlamlılık sınırı olarak kabul edildi. Bulgular: Aşikâr hipotiroidi grubunda MHO düzeylerinin sağlıklı kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek olduğu saptanmıştır (p<0.05). PAİ ise aşikâr ve subklinik hipotiroidi alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemiştir. Tüm örneklem bir arada değerlendirildiğinde MHO ile PAİ arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon belirlenmiş olup, bu ilişki inflamasyon ve aterojenik lipid dengesindeki değişimlerin birlikte seyredebileceğine işaret etmektedir. Sonuç: Bu çalışma, aşikâr hipotiroidi grubunda Monosit/HDL oranının belirgin şekilde artmış olduğunu ve bunun hipotiroidi ile ilişkili inflamatuar yükün bir göstergesi olabileceğini ortaya koymuştur. Plazma Aterojenite İndeksi hipotiroidi alt grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiş olmakla birlikte, PAİ'nin trigliserid/HDL dengesini yansıtması nedeniyle hipotiroidiye eşlik eden aterojenik dislipidemi açısından klinik değere sahip olduğu açıktır. Ayrıca MHO ile PAİ arasındaki pozitif korelasyon, inflamasyon ve aterojenitenin hipotiroidide paralel seyredebileceğini desteklemektedir. Bu bulgular, kolay hesaplanabilir ve rutin biyokimyasal parametrelere dayanan MHO ve PAİ'nin hipotiroidi hastalarında kardiyometabolik risk değerlendirmesinde tamamlayıcı biyobelirteçler olarak kullanılabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare Monocyte-to-HDL Ratio (MHR) and Plasma Atherogenic Index (PAI) levels in patients with hypothyroidism—known to increase the risk of cardiovascular disease—with those of healthy controls, and to investigate the relationship between these two biomarkers in order to evaluate the impact of hypothyroidism on atherogenic and inflammatory risk. Materials and Methods: The study included 69 patients diagnosed with overt hypothyroidism, 70 patients with subclinical hypothyroidism, and 70 age- and sex-matched healthy individuals as the control group. Demographic characteristics, thyroid function tests, lipid profile, and other biochemical parameters were retrospectively obtained from medical records. MHR was calculated using the monocyte/HDL formula, while PAI was computed as log₁₀(triglyceride/HDL). Comparisons between groups were performed using appropriate parametric or non- parametric statistical tests, and correlations were assessed using Spearman's correlation analysis. A p-value <0.05 was considered statistically significant. Results: MHR levels were found to be significantly higher in the overt hypothyroidism group compared with the healthy control group (p<0.05). PAI did not show a statistically significant difference between the overt and subclinical hypothyroidism subgroups. When the entire sample was evaluated collectively, a significant positive correlation was identified between MHR and PAI, suggesting that alterations in inflammatory status and atherogenic lipid balance may progress in parallel. Conclusion: This study demonstrated that the Monocyte/HDL Ratio was markedly elevated in the overt hypothyroidism group, suggesting that it may serve as an indicator of the inflammatory burden associated with hypothyroidism. Although the Plasma Atherogenic Index did not differ significantly between the hypothyroidism subgroups, its reflection of the triglyceride/HDL balance underscores its clinical relevance in assessing atherogenic dyslipidemia accompanying thyroid dysfunction. Moreover, the positive correlation observed between MHR and PAI supports the notion that inflammation and atherogenicity may progress in parallel in hypothyroid states. These findings suggest that MHR and PAI—both easily calculated from routine biochemical parameters—may serve as complementary biomarkers in the cardiometabolic risk assessment of patients with hypothyroidism.