Dyadic daily examination of repetitive thought and well-being in bereaved parents
Yaslı ebeveynlerde tekrarlayacı düşünceler ve esenliğin eşli günlük ile incelenmesi
  1. Tez No: 845534
  2. Yazar: MUSTAFA ANIL TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE SELÇUK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ASUMAN BÜYÜKCAN TETİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: tekrarlayıcı düşünceler, esenlik, çocuk kaybı, yas, eşli günlük, repetitive thought, well-being, child loss, grief, dyadic diary
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada, hamilelik ve doğum sırasında veya sonrasında çocuklarını kaybeden ebeveynlerde tekrarlayıcı düşüncelerin (örn. ruminasyon, hasret çekme), bireysel (yas düzeyleri ve depresif belirtiler) ve ilişkisel esenlik (ilişki doyumu, yakınlık ve güven) ile çift yönlü boylamsal ilişkilerini araştırmayı amaçladık. Tepki Stilleri Kuramı, tekrarlayan düşünceler ile esenlik arasında çift yönlü bir ilişki olduğunu öne sürmektedir. Bununla birlikte, geçmiş çalışmalar bireysel esenlik için çelişkili kanıtlar sunmuştur ve henüz hiçbir çalışma bu iddiayı ilişkisel esenlik için incelememiştir. Ayrıca, çocuklarını kaybeden ebeveynlerin tekrarlayan düşünceleri ile esenliği arasındaki potansiyel karşılıklı etkiler eşli bir mercekle test edilmemiştir. Toplamda daha önce çocuk kaybı yaşamış 483 Türk ebeveyn (228 çift, 27 birey) yedi günlük bir eşli günlük çalışmasına katılmıştır. Kişi içi ve kişiler arası etkileri ayrıştırmak için Tesadüfi Katsayı Gecikmeli Panel Desen analizleri gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, boylamsal kişi içi etkiler için sınırlı kanıt sağlamıştır: Ebeveynlerin normalden daha yüksek ruminasyonu ertesi gün eşlerinde daha düşük ilişkisel esenlik öngörse de, bireysel esenlik için boylamsal bir ilişki ortaya çıkmamıştır. Kişiler arası düzeyde, ebeveynlerin tekrarlayan düşünceleri kendilerinin ve eşlerinin bireysel esenliğiyle bağlantılıyken ilişkisel esenliğiyle bağlantılı bulunmuştur. Bulgularımız, çocuk kaybı yaşamış ebeveynlerin tekrarlayan düşünceleri ve esenliği arasındaki karşılıklı bağımlılığının, kişiler arası düzeyde bireysel esenlik için daha belirgin olduğunu, ancak günlük ruminasyonun eşin ilişkisel esenliği için boylamsal olarak bir risk faktörü olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
We aim to investigate the bidirectional longitudinal associations of repetitive thought (i.e., rumination, yearning) with individual (i.e, grief levels, depressive symptoms) and relational well-being (relationship satisfaction, closeness, and trust) in bereaved parents. The Response Styles Theory posits a reciprocal link between repetitive thought and well-being. However, past studies provided mixed evidence for individual well-being, and no study has yet examined this claim for relational well-being. Furthermore, the potential reciprocal effects between bereaved parents' repetitive thought and well-being have not been tested with a dyadic lens. In total, 483 Turkish bereaved parents (228 couples, 27 individuals) participated in a seven-day dyadic diary. We conducted Random Intercept Cross-Lagged Panel Model analyses to disentangle within- and between-person effects. The results yielded limited evidence for the longitudinal within-person effects: Although bereaved parents' higher-than-usual rumination predicted lower relational well-being in the partner the next day, no longitudinal link appeared for individual well-being. At the between-person level, bereaved parents' repetitive thought was related to their and their partner's individual but not relational well-being. Our findings revealed that bereaved parents' interdependence in repetitive thought and well-being is more evident for individual well-being at the between-person level, but daily rumination is a risk factor for the partner's relational well-being longitudinally.