Yavaş şehir hareketinde yerel halkın algısı: Foça örneği
The perception of local people for cittaslow movement: Sample of Foça
- Tez No: 845533
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖKDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Foça, Kent, Cittaslow, Kadın Dostu Kentler, Yavaş Turizm, Slow Food, Foça, City, Cittaslow, Women Friendly Cities, Slow Tourism, Slow Food
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Kentteki insanlar yoğun hayat temposu içerisinde hayatın gerçek dinamiklerini unutmaya başlamışlardır. Cittaslow olgusu insanın kendi özüne dönerek daha konforlu ve huzurlu bir hayat yaşamasını hedeflemektedir. Dünyadaki Cittaslow Hareketi her geçen gün gelişmekte ve bu durum Türkiye özelinde de görülmektedir. Bu doğrultuda son Cittaslow kentlerimizden olan Foça çalışmaya konu edilmiştir. Çalışmada Foça'nın Cittaslow hareketine katılmasıyla birlikte yerel halkta nasıl bir algı oluştuğuna odaklanılmıştır. Çalışmanın temel amacı Foça'daki yerel halkın Cittaslow algısını ortaya çıkarmaktır. Bu doğrultuda, Foça'nın Cittaslow olma sürecinde sadece yerel halkın ve yerel yönetimlerin etkisi değil aynı zamanda Cittaslow hareketinin sürdürülebilir olmasında hangi aktörlerin daha etkili olacağı araştırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın alt amaçlarından birincisi Kent Sosyolojisi alanında çalışmalarda bulunan düşünürlerin görüşlerinden faydalanarak kent kavramını açıklamak ve Cittaslow olgusu ile bağını kurmaktır. Çalışmanın ikinci alt amacı ise 'Slow Food' kavramının Foça için öneminden bahsetmek ve Foça'nın yavaş turizm faaliyetlerine değinmektir. Çalışmanın son alt amacı ise 'Kadın Dostu' kent kavramı çerçevesinde Foça hakkında bilgiler elde edilerek kentin kadın dostu kent olabilme kapasitesinin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışmada ayrıca ise Cittaslow hareketinin kentsel yaşam kalitesine etkisine ve mekân toplum ilişkisi içinde Cittaslow markasının önemine vurgu yapmaktır
Özet (Çeviri)
Due to the hectic pace of life, people living in the cities have started to forget the genuine dynamics of life. The Cittaslow Movement, on the other hand, targets people to live a more comfortable and peaceful life by back to basics.The Cittaslow Movement in the world has constantly developed, and this situation is also seen in Turkey. Therefore, Foça, one of our last Cittaslow cities, has been the subject of the study. In the study, the perception of the local people is focused on after Foça participated in the Cittaslow movement. This study mainly aims at revealing the perception of local people in Foça regarding the Cittaslow movement. In this context, not only the impacts of local people and local administration during the participation of the Cittaslow Movement but also which actors would be more effective in the sustainability of the Cittaslow Movement are investigated.The first sub-purpose of the study is to clarify the concept of the city by referring to the philosophers in the field of urban sociology and identifying it with the Cittaslow phenomenon. The second one is to deal with the importance of the Slow Food concept and the slow tourism activities of Foça. The third one is to investigate Foça's potential of being a women friendly city by obtaining information about Foça within the framework of the women friendly cities concept. The last sub-purpose of the study is to emphasize the effect of the Cittaslow movement on the quality of urban life and the importance of the Cittaslow brand in the place-society relationship.