Hakkari Üniversitesi'nin kent üzerindeki kültürel ve sosyo-ekonomik etkileri
Cultural and socio-economic effects of Hakkari University on the city
- Tez No: 845535
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA ÖKDE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Üniversite Algısı, Üniversite-Kent İlişkisi, Hakkari Üniversitesi, University Perception, University-City Relationship, Hakkari University
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kentlerin ve toplumların gelişmelerinde üniversitelerin önemli ölçüde etkisi bulunmaktadır. Üniversiteler bilgi üretip bilimsel araştırmalar yapmakta ve gelişimde önemli bir rol oynamaktadırlar. Üniversitelerin kuruldukları şehirlere farklı alanlarda etkileri olmaktadır. Bunlar arasında; ekonomik, demografik, mekânsal ve sosyo-kültürel gibi alanlarda yaşanan etkiler yer almaktadır. Diğer yandan üniversitelerin, sanayi ve endüstriyel faaliyetlere de olumlu katkıları bulunmaktadır. Hakkari Üniversitesi, 2008 yılında eğitim faaliyetine başlayan ve her yıl farklı alanlarda bölümlerin açıldığı bir eğitim kurumudur. Hakkari Üniversitesi'nin kente ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda etkileri bulunmaktadır. Üniversitenin açılmasıyla beraber çevre illerden gelen öğrenci ve akademisyenlerle yerel ekonomide gelişmeler yaşanmıştır. Gelen kişilerin yarattığı bir değişim ise kültürel açıdan yaşanan gelişmelerdir. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi tekniklerinden derinlemesine görüşme kullanılmıştır. Görüşmelerin yapıldığı örneklem içinde Hakkari merkezinde ikamet eden farklı yaş ve meslek gruplarından 25 kişi yer almaktadır. Katılımcılarla yapılan görüşmelerle, üniversitenin kente etkileri öğrenilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Universities have a significant impact on the development of cities and societies in different areas. The main objectives of universities are; producing knowledge, conducting scientific research, leading people to acquire a profession, and taking a role in cultural interaction. The opening of a university in every province of Turkey had effects on the cities where the university was founded in different areas. At the beginning of these; There are effects in areas such as economic, demographic, spatial and socio-cultural. In addition, the university contributes to industrial and industrial activities. Hakkari University is an institution that started its educational activities in 2008 and opened departments in different fields every year. The university has economic, social and cultural effects on the city. At the same time, it provides a qualified workforce to the city of Hakkari, which has limited industrial and industrial activities. With the opening of the university, students and academics from the surrounding provinces made the city more lively, further development of the local economy and cultural change in the city. In this study, qualitative method was used. Using the interview technique, one of the qualitative methods, in-depth interviews were conducted with 25 people of different ages and different occupational groups residing in the center of Hakkari, and the effects of the University on the city were tried to be learned. These interviews were deciphered and subjected to content analysis.