An evaluation of M.A. programs in English language education from students' and graduates' perspectives: Turkish context
İngiliz dili eğitimi yüksek lisans programlarının öğrenci ve mezun açısından değerlendirilesi: Türkiye bağlamı
  1. Tez No: 845545
  2. Yazar: PINAR KARABACAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE SAVAŞÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngiliz dili eğitimi, Program değerlendirme, Yüksek lisans programı değerlendirme, Memnuniyet, English language education, Program evaluation, Master's program evaluation, Satisfaction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yakınsak paralel tasarım ve karma yöntem yaklaşımı kullanan bu betimsel çalışmanın amacı üç yönlüdür: İlk olarak (1) öğrencilerin ve mezunların İngiliz Dili Eğitimi Yüksek Lisans programlarına bakış açılarını Türkiye bağlamında değerlendirmeyi amaçlamıştır. Program değerlendirme, program tanımı, bölüm desteği, bölümdeki atmosfer, program öğretim-değerlendirme yöntemleri, sınıf yönetimi-iş birliği becerileri, program kaynakları, program içeriği ve genel değerlendirme açısından incelenmiştir. İkinci amaç (2) öğrencilerin ve mezunların yüksek lisans yapmak için amaçlarını ve motivasyonlarını ve kayıtlı oldukları veya mezun oldukları programdan genel memnuniyetlerini araştırmaktır. Üçüncü amaç (3) yüksek lisans öğrencilerinin ve mezunların yüksek lisans programı değerlendirmelerinin cinsiyetlerine, öğretmenlik deneyimine ve lisans akademik başarılarına göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmaktır. Bu amaçla, bu çalışmaya 23 farklı İngiliz Dili Eğitimi yüksek lisans programından altmış dokuz katılımcı (otuz sekiz mevcut öğrenci ve otuz bir mezun) katılmıştır. Nicel veriler uyarlanmış bir Likert ölçekli anketten, nitel veriler ise açık uçlu sorulardan ve yarı yapılandırılmış görüşmelerinden gelmiştir. Araştırmanın bulguları, katılımcıların mesleki kariyer seçimi açısından çoğunlukla akademik ortamda araştırmacı olmak amacıyla lisansüstü eğitimlerine devam ettiklerini göstermektedir. Çalışma ayrıca, katılımcılara göre kişisel entelektüel zenginleşmenin lisansüstü eğitime başlamada en etkili belirleyici olduğunu ortaya koydu. Daha spesifik olarak, bulgular istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermese de çalışma kadın katılımcıların, deneyimli öğretmenlerin ve orta düzeyde başarılı olanların yüksek lisans programlarını değerlendirme açısından daha yüksek değerlendirme puanlarına sahip olduğunu ortaya koymuştur. Yüksek lisans programlarının iyileştirilmesine yönelik olarak, katılımcılar seçmeli ders sayısının arttırılması, lisans derslerinin tekrarından kaçınılması ve yeterli dönüt sağlanması önermişlerdir. Bu çalışmanın sonuçlarının program geliştiriciler, yüksek lisans öğretim üyeleri ve yüksek lisans adayları için yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study, which employed a convergent parallel design and a mixed-methods approach, was three-fold: First of all, it aimed (1) to evaluate the perspectives of students and graduates on the Master of Art (M.A.) programs in English Language Education in the Turkish context. Program evaluation was investigated with respect to the program description, departmental support, the atmosphere in the department, program instruction-evaluation methods, classroom management-cooperation skills, program resources, program content, and overall evaluation. The second aim was (2) to investigate the students' and graduates' purposes and motivations for pursuing an M.A. degree and their overall satisfaction with the program they are enrolled in or graduated from. The third aim was (3) to investigate whether master's students and graduates' M.A. program evaluations vary according to their gender, years of teaching experience, and undergraduate academic achievement. To this end, sixty-nine participants (thirty-eight current students and thirty-one graduates of M.A. programs in Turkey) from 23 different M.A. programs participated in this study. Quantitative data came from an adapted Likert-scale questionnaire whereas qualitative data came from open-ended questions and semi-structured interviews. The findings of the study illustrated that the participants pursue their graduate studies mostly to become a researcher in an academic setting in terms of professional career choice. The study also revealed that according to participants, personal intellectual enrichment was the most important influential determinant to starting an M.A. study. More specifically, although findings did not yield any statistically significant difference across gender, years of teaching experience, or undergraduate academic achievement, the study revealed that female participants, experienced teachers, and mid-achievers had higher evaluation mean scores in terms of evaluating the M.A. programs. For the improvement of the M.A. programs, the participants overall suggested increasing the number of elective courses, avoiding repetition of B.A. courses, and providing adequate feedback. The results of this study are considered to be a guide for program developers, M.A. faculty members, and M.A. candidates.