An action research study an emotional literacy improvement programme for EFL teachers in the view of humanistic approach
Bir eylem araştırma çalışması: Eğitimdeki humanistik bakış açısıyla öğretmenlerin duygusal okur-yazarlığını geliştirme programı
  1. Tez No: 125715
  2. Yazar: SEDEN TUYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. F. ÖZDEN EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İstatistik, Education and Training, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal Zeka, Duygusal Okur-yazarlık, Kişisel Gelişim, Mesleki Gelişim, İnsancı Bakış Açısı
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 221
Özet
Eğer bir öğretmenin kalitesini, göreve bağlılığını ve alan bilgisini herhangi bir eğitim sürecinin başarısına olan etkisi açısından göz önüne alacak olursak, hizmet içi eğitim programlarının öğretim kalitesini etkilemekte çok etkili bir rol oynadığı sonucuna varırız. Ancak dünyadaki eğitim sistemleri köklü değişikliklere maruz kalmaktadır ki bu da okullara, öğretmenlere ve okul yöneticilerine yeni görevler yüklemektedir. Sonuç olarak, öğretmenlerin her gün değişmekte olan eğitim anlayışına karşı yetkinliklerini artırabilmesi ve dolayısıyla hizmet içi eğitim programlarının içeriklerinin uygun şekilde düzenlenmesi gittikçe önem kazanmaktadır. Bu eylem araştırma çalışmasının birincil amacı Çukurova Üniversitesi, Yabancı Diller Eğitim Merkezi (YADIM), Hizmet İçi Birim Koordinatörü olan araştırmacın YADIM'de çalışan İngilizce öğretmenlerinin duygusal okur-yazarlıklarını geliştirebilmelerine katkıda bulunacak bir hizmet içi eğitim programının nasıl düzenlenebileceği ve yürütülebileceğiyle ilgili bir anlayış geliştirmek istemesidir. İkinci amaç olarak bu çalışmaya katılan İngilizce öğretmenlerinin kendileri ve başkalarıyla ilgili duygusal zekaya dayalı duygusal farkındalıklarını geliştirmeleri ve bu farkındalıklarını dahil ettikleri davranışlar geliştirmeleri hedeflenmiştir. Bu yüzden, bu araştırmayla, ayrıca, öncelikle YADIM öğretmenleri ve daha sonraları başka İngilizce öğretmenleri için kullanılabilecek bir öğretmen gelişim programının ana hatlarının da belirlenebilmesi ümit edilmiştir. Böyle bir programın İngilizce öğretmenlerini duygusalokur-yazar olmayı gerektiren beceri, özellik ve davranışları geliştirmeye yönlendirerek duygusal okur-yazarlığın getireceği olası yapısal değişiklikleri hem sınıf/çalışma ortamlarında hem de kişisel olarak özel yaşamlarında yansıtmalarına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın etkileri katılımcı öğretmenlerin geçirdiği değişiklikler olarak değerlendirilebilir. Ancak bu çalışmada 'mesleki gelişim,' hizmet-içi öğretmen geliştirme olarak alınmıştır ve bu kapsamda İngilizce öğretmenlerinin duygusal okur yazarlığını artırmaya yönelik gelecekte de kullanılabilecek bir programın ana hatlarının olgunlaştırılması hedeflenmiştir. Bu amaçla, Duygusal Okur-yazarlığı Geliştirme Programı'na hem bu alanla ilgili gelişme ihtiyaçlarını karşılamak, hem de çalışmanın gereklerini yerine getirmek üzere Çukurova Üniversitesi/ YADIM'de İngilizce öğretmekte olan 17 öğretmen (7 öğretmen pilot çalışmada, 10 öğretmen asıl çalışmada) katılmıştır. Bu yüzden, bu çalışmanın tasarımı sırasında, ana hatları çıkarmak üzere, EQ Map- An Integrated EQ Assessment and Individual Profile, Version 4.5 (EQ Değerlendirme ve Kişisel Profil Çıkarma Testi), EQ Map Interpretation Guide (EQ Testi Sonuç Yorumlama Kitapçığı), The EQ Map Scoring Grid (EQ Map Puanlama Çizelgesi), EQ Map Sonuç Değerlendirme Belgesi, Katılımcı Profil Formu, araştırmacı notlan, araştırmacı günlüğü, katılımcı izlenim notlan ve Kurs Değerlendirme Anketi gibi bazı veri toplama araçlarından faydalanılmıştır. Bu veri toplama araçları mantıksal bakımdan, çalışmanın hem kuramsal hem de yöntembilimsel çatısına uygun olduğu için kullanılmak üzere seçilmiştir.
Özet (Çeviri)
If the contribution of the quality, commitment and expertise of a teacher is considered in relation to the success of any educational process, it can be concluded that, in-service teacher development plays its key role in terms of enhancing the teaching quality. However, the educational systems all over the world have been undergoing profound changes bringing about new tasks and challenges for schools, teachers, and administrators. Consequently, there is an increasing need for improving the teachers' competencies along with the changing role of schooling influence and correspondingly, determining the contents of the in-service programmes. The primary aim of this action research study is to develop in the researcher an understanding of how to design and conduct emotional literacy improvement courses for teachers of English as a foreign language (EFL) for future use. As a secondary aim, the participant teachers of this study are expected to raise their awareness on the emotional basis of learning in self and in others and accordingly identify behaviours that will result from learning about emotional intelligence. Thus, in this study we hope to determine a framework of a teacher development programme within which the teachers at YADIM/ Çukurova University, Turkey improve their emotional literacy with its underlying skills, traits and behaviours and/or feel the need to consider these constructs both in their classroom settings and in their personal lives as human beings. The assessment of the effects of this study can be interpreted in terms of change in participant teachers. However, this study aimed to combine professional development r£S^AS¥