An In-service teacher training course design
Hizmet içi öğretmen eğitimi kurs programı tasarımı
  1. Tez No: 62875
  2. Yazar: AYŞE ÜMİT ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SABRİ KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil olarak İngilizce, İngilizce Dil Öğretim Programı, Hizmetiçi Öğretmen Yetiştirme Kurs Tasarımı, Yansıtmalı Model. vııı, EFL, ELT Curriculum, ISTT Course Design, Reflective Model
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz HİZMETİÇİ Ö?RETMEN E?İTİMİ KURS PROGRAMI TASARIMI ÖZTEKİN, Ayşe Ümit Yüksek Lisans Tezi, İngiliz Dili öğretimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Sabri Koç Kasım 1997, 184 sayfa Bu çalışma devlet ortaokul ve liselerinde görev yaparı İngilizce öğretmenlerine yeni bir dil öğretim programını tanıtmak için başarılı bir hizmetiçi eğitim program tasarımını amaçlamaktadır. Önerilen hizmetiçi program modeline uygun olarak hazırlanan üç haftalık modüler bir kurs planı ve modelin değerlendirilebilmesi için modül hedefleri, içerik, hizmetiçi eğitim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme durumlarını içeren bir örnek modül hazırlanmıştır. Bu bağlamda, ilk bölümde Türkiye'deki orta dereceli okul tipleri, bu okulların İngilizce Dil Öğretimi Programları ve bu alanda yapılagelen çalışmalar gözden geçirilmiş, mevcut hizmetiçi öğretmen vıyetiştirme programları incelenmiş ve bu programların nasıl iyileştirilebileceği üzerinde durulmuştur. îkinci bölümde hizmetiçi eğitim modelleri, bu konuda ülkemizde günümüze değin yapılan araştırmalar, hizmetiçi kurs tasarımında göz önünde bulundurulması gereken faktörler, hizmetiçi eğitim strateji ve teknikleri, sınıfiçi uygulama etkinliklerine ilişkin kaynaklar taranmıştır. Önerilen kurs programının temel taşlarını oluşturan yansımalı öğretim ve modüler kurs formatı bu bölümün odak noktasını oluşturmuştur. Üçüncü bölüm, bilgi toplamak üzere hazırlanan öğretmen ve program tasarımcı anketlerinin açıklaması, dördüncü bölüm de verilerin analizi ve yorumundan oluşmaktadır. Beşinci bölümde orta kademeli devlet okullarında çalışan İngilizce öğretmenlerine yeni geliştirilen dil öğretim programının tanıtılması için hazırlanan üç haftalık modüler bir hizmetiçi kurs programı sunulmaktadır. 40 okuldan 84 yabancı dil öğretmeni ile farklı kurumlarda çalışan 20 program tasarımcısına uygulanan anketlerden elde edilen bulgular doğrultusunda önerilen bu kurs modeli, aynı zamanda hedefler, içerik, tartışma konu başlıkları, grup vııprojeleri, öğretim ve öğrenme etkinlikleri, ölçme-değerlendirme etkinliklerini içeren örnek bir modülü de içermektedir. Altıncı bölüm, yapılan çalışmanın bir Özeti, elde edilen bulgular ışığında bazı öneriler ve Türkiye'deki hizmetiçi eğitim programlarının iyileştirilmesi için ileride yapılabilecek araştırmalara yönelik ipuçlarından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN IN-SERVICE TEACHER TRAINING COURSE DESIGN ÖZTEKİN, Ayşe Ümit M. A. in English Language Teaching Supervisor : Prof. Dr. Sabri Koç November 1997, 184 pages This thesis aims at providing the guidelines and designing a model for a successful in-service teacher training (ISTT henceforth) programme for introducing a new curriculum to the EFL teachers who work at the state secondary schools. It also includes a three- week modular plan for its implementation, and a sample module complete with a set of discussion tasks, group projects and planned activities for the evaluation of the model. To this end, in the first chapter the thesis examines the types of secondary schools in Turkey, the curricular studies for these schools from past to present, and the state of the existing ISTTprogrammes as well as what is needed to improve the current programmes İn Turkey. The second chapter deals with the review of literature related to the parameters of an ISTT course, some basic teacher training models and process options in an ISTT programme as well as a brief outline of recent research findings in Turkey. The reflective model and modular format are the central focus of this chapter being the building stones of the proposed ISTT course design in Chapter 5. The third chapter discusses the method of data collection and, the fourth chapter analyses and interprets the results of the questionnaires. The fifth chapter proposes a modular ISTT programme for the EFL teachers of Turkish state secondary schools, based on the results of the questionnaires applied to 80 foreign language teachers of 40 different state schools and 20 curriculum designers who work at various directorates of the Ministry. This chapter also presents a specific application of all the principles of teacher training mentioned in chapter two. It includes an overall design adapted for the course, as well as the format of the units. Also in the same chapter, a sample module is presented. IVThe sixth chapter summarises the study, presents some recommendations and finally, suggests some research questions to improve future ISTT programmes in Turkey. The thesis includes seven appendices: A, B, C, D, E, and F.