Osmanlı-İngiliz diplomatik ilişkileri (1812-1815)
The Ottoman-British diplomatic relations (1812-1815)
- Tez No: 845617
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER TEPEKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Diplomasi, Osmanlı Devleti, İngiltere, Bükreş Antlaşması, Viyana Kongresi, Robert Liston, Diplomacy, Ottoman Empire, England, Treaty of Bucharest, Congress of Vienna, Robert Liston
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 435
Özet
1812'de imzalanan Bükreş Antlaşması her ne kadar Osmanlı-Rusya ilişkilerinde bir barış dönemi açsa da yeni sorunları da beraberinde getirmiştir. Napolyon'un Moskova seferi nedeni ile imzalanan bu antlaşma her iki tarafı da memnun etmemişti. Rusya, antlaşma sonrasında bir ittifak arayışı içine girmişken Osmanlı Devleti ise kaybettiği toprakları geri almak niyetindeydi. İki ülke arasındaki barışın imzalanmasını en çok isteyen ülkelerin başında İngiltere geliyordu. Napolyon'un karşısında oluşan cephenin zayıflamasını istemeyen Londra hükûmeti hem barışın devamı hem de antlaşma sonrasında Bâb-ı Âli'nin tarafsızlığı için yoğun bir çaba harcayacaktı. Bu politikanın uygulanması ise İstanbul'da bulunan İngiliz elçileri Stratford Canning ve Robert Liston'a düşecekti. Bükreş Antlaşması'nın imzalanmasından sonra İstanbul'a gelen Liston, Napolyon'a karşı verilen mücadele sırasında özellikle Bâb-ı Âli'nin tarafsız kalması için mesai harcayacaktı. Osmanlı Devleti ise bu süreçte özellikle Rusya tarafından Bükreş Antlaşması'na aykırı bir şekilde Kafkasya'da işgal edilen bölgelerin tahliyesi için çaba gösterecekti. Prag şehrinde toplanması konuşulan kongrede de bu amaçla aktif bir politika izlemeyi planlamıştı. Fakat Kafkasya'daki bölgelerin bir türlü tahliye edilememesi, Viyana Kongresi'ne temsilci gönderilmesine dair davetlerin de geri çevrilmesine neden olacaktı. Daha sonrasında, Osmanlı Devleti'nin toprak bütünlüğünün genel garanti kapsamına alınmasına dair teklifler de Avrupa'ya karşı oluşan olumsuz imajdan dolayı reddedilecekti. Avusturya, İngiltere ve Fransa'nın İstanbul ile St. Petersburg arasındaki sorunların çözümü için arabuluculuk teklifi de kabul edilmeyecekti. Bu çalışmada, Bükreş Antlaşması'ndan Napolyon'un Waterloo'da yenilmesine kadar geçen süreçte hem Osmanlı diplomasisi hem de Osmanlı-İngiliz diplomatik ilişkileri tahlil edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Although the Treaty of Bucharest signed in 1812 opened a period of peace in Ottoman- Russian relations, it would also bring new problems. This treaty, which was signed due to Napoleon's Moscow campaign, did not satisfy both sides. While Russia was in search of an alliance after the treaty, the Ottoman Empire intended to regain the territories it had lost. England was one of the countries that wanted the signing of the peace between the two countries the most. The London government, not wanting the front against Napoleon to weaken, would make intense efforts both for the continuation of the peace and for the neutrality of the Sublime Porte after the treaty. The implementation of this policy would fall to the British envoys in Istanbul, Stratford Canning and Robert Liston. Liston, who arrived in Istanbul after the signing of the Treaty of Bucharest, would work especially hard to keep the Ottoman Empire neutral during the struggle against Napoleon. In this process, the Ottoman Empire would endeavour to evacuate the regions in the Caucasus occupied by Russia in violation of the Treaty of Bucharest. It had planned to follow an active policy for this purpose at the congress to be held in Prague. However, the inability to evacuate the regions in the Caucasus would lead to the rejection of the invitations to send representatives to the Vienna Congress. Later, proposals to include the territorial integrity of the Ottoman Empire within the scope of the general guarantee would also be rejected due to the negative image created against Europe. The mediation offers of Austria, Britain and France for the solution of the problems between Istanbul and Petersburg were also rejected. In this study, both Ottoman diplomacy and Ottoman-British diplomatic relations will be analysed in the period from the Treaty of Bucharest to Napoleon's defeat at Waterloo.