Leadership compentecy and employee performance in organisation, a case study of Bradaran Najib Mahib washing material and anti septic production and packing service
Örgütlerde liderlik yetkinliği ve çalışan performansı: Yıkama malzemesi, antiseptik üretim ve paketleme hizmeti sunan Bradaran Najib Mahib işletmesine ilişkin bir örnek incelemesi
  1. Tez No: 845618
  2. Yazar: AHMAD NOMAN HAIDARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEZER AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim ve strateji, Liderlik yetkinliği, Çalışan performansı
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yöneticiler İçin İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Çevresel değişimlerin hız kazandığı günümüz dünyasına tüm yöneticilerin bir takım liderlik yetkinlikleri sergilemesi beklenmektedir. Çalışmada, liderlik yetkinliği ve çalışan performansı arasındaki ilişkinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Kavramsal olarak, bu çalışma sırasıyla bağımsız ve bağımlı değişkenler olarak liderlik yetkinlikleri ve çalışan performansı kavramları şeklinde değerlendirilmektedir. Çalışan performansı, belirli bir görevin örgütsel amaç ve hedeflere ulaşmasıdır. Bu çalışmada çalışan performansı önceden bilinen doğruluk, eksiksizlik, maliyet ve hız standartlarına göre ölçülecektir. Çalışmada, yönetsel liderlik yetkinlikleri, etik davranışa etkisi, insan sermayesi gelişimi ve iletişim yetkinliğinin şirkette çalışan performansını nasıl etkilediğine odaklanılmıştır. Araştırma nicel yöntemle yürütülmüştür. Araştırmada hedef kitle, örneklem büyüklüğü, örnekleme prosedürü, veri toplama araçları, araçların geçerliliği ve güvenilirliği, veri toplama ve prosedürleri, veri analiz teknikleri, etik hususlar dikkatle uygulanmıştır. Çalışma Najib Mohib isimli işletmede yapılmıştır. Hedef popülasyon, araştırılmakta olan ortak gözlemlenebilir özelliklere sahip bireyler, olaylar veya nesnelerden oluşan bir gruptur. Araştırmanın toplam evrenini idari ve denetleyici personel dahil olmak üzere toplam 3700 çalışan oluşturmaktadır. Bulgulara göre yönetim yetkinliği çalışan performansı üzerinde %76,3 istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkiye sahip olmuştur. Ayrıca bulgular, etik davranışın şirketteki çalışan performansı üzerinde istatistiksel olarak %73,6 oranında anlamlı ve olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Çalışma, insan sermayesi gelişiminin çalışan performansı üzerinde %75,4 istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğunu ve iletişim yetkinliğinin çalışan performansı üzerinde %78,6 istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkiye sahip olduğunu bulmuştur. Araştırmanın mevcut yönetim ve strateji literatürüne ve iş dünyasına katkı sunacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Every supervisor are expected to have some leadership skills in today's world, where external changes are increasing. The study's goal is to determine the relationship between leadership competence and staff success. The independent and dependent variables in this research are leadership skills and employee success concepts, respectively. Employee success is defined as meeting the corporate aims and targets of a specific job. Employee success will be evaluated against previously established criteria of accuracy, completeness, expense, and speed in this research. The research centers on how managerial leadership competencies influence ethical conduct, human capital growth, and communication competency in the workplace. The quantitative technique was utilized throughout the research project. The target group, sample size, selection method, data collection tools, tool validity and reliability, data gathering and protocols, statistical techniques, and ethical problems were all thoroughly considered in the study. The research was carried out at the Najib Mohib business. A target a group of people, or a population, situations, or things that share observable traits and are being studied. The study community totals 3700 workers, including administrative and supervisory staff. Management competence had an overall favorable and statistically significant impact of 76.3% on worker satisfaction, according to the findings. Furthermore, the results indicate that being ethical has a statistically significant and positive impact on staff performance in the business of 73.6%. According to the study's findings, enhancing employees' communication skills had a statistically significant beneficial effect on employee performance of 78.6%. Employee productivity increased by a massive 75.4% as a result of investments in human capital. The study is intended to contribute to current knowledge leadership and strategy literature and to the commercial sector. Keyword: Management and strategy, Leadership competency, Employee performance