Açıklanamayan infertilitede psikosomatizasyon ve ruhsal işleyişin rorschach testi ile incelenmesi
Investigation of psychosomatization and psychological functioning in unexplained infertility using the rorschach test
- Tez No: 845619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYDEH FARAJİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Açıklanamayan İnfertilite, Kadınlık, Cinsiyet Özdeşimi, Nesne İlişkileri, Psikosomatizasyon, Rorschach Testi, Unexplained Infertility, Femininity, Gender Identification, Object Relations, Psychosomatization, Rorschach Test
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 210
Özet
İnfertilite kavramı, en az bir yıl boyunca korunmasız cinsel ilişki olmasına rağmen gebe kalınamaması anlamına gelmektedir. Açıklanamayan infertilite ise organik bir neden bulunamamasına rağmen gebeliğin gerçekleşememesi durumudur. Psikanalitik kuramda, infertil kadınların ruhsal dinamiklerini ve nesne ilişkilerinin niteliğini anlamaya ilişkin pek çok çalışma bulunmaktadır. Bununla birlikte, infertil kadınların daha çok hangi kişilik örgütlenmesinde yer aldığına dair ortak bir görüş etrafında toplanılamadığı görülmektedir. Bu çalışmanın amacı açıklanamayan infertilite tanısı alan kadınların kişilik yapılanmalarını incelemektir. Çalışmanın örneklemini hiç çocuk sahibi olmayan 20-45 yaş aralığındaki 25 açıklanamayan infertilite tanısı olan kadın ile en az bir çocuk sahibi olan 25 normal nevrotik, 25 borderline kişilik örgütlenmesindeki kadın oluşturmaktadır. Katılımcıların, ruhsal işleyişi değerlendiren ve patolojiyi araştıran bir test olan Rorschach Testi'ndeki kartlara verecekleri yanıtlar ile kişilik yapılanmaları arasında bağlantı kurulması hedeflenmiştir. Çalışmada ağırlıklı olarak ve çalışmanın hipotezleriyle bağlantılı olarak I., II, III, V., VII. ve IX. kart yanıtları incelenmiştir. Ayrıca, psikosomatik bir semptom olarak değerlendirilen açıklanamayan infertilite ile katılımcıların psikosomatizasyon geliştirme yatkınlıklarını incelemek amacıyla Somatik Duygusal Çatışma Ölçeği (SDÇÖ) kullanılmıştır. Çalışmada sonucunda açıklanamayan infertilite tanısı alan kadınların çocuksu bir iç dünyanın varlığına işaret eden infantil özdeşimler ile ayrışmamışlığa gönderme yapan narsisistik özdeşimler kurdukları, yeterince kapsayıcı olmayan bir ilk nesne ilişkisinin varlığı ile boşluğa hassasiyet, depresif endişenin varlığı ve ötekinden dayanak almaya ihtiyaç görülmüştür. Cinsiyet özdeşiminde zorluk yaşadıkları ve olumsuz bir kendilik imajına sahip oldukları belirlenmiştir. İnfertil hastaların psikosomatizasyon geliştirmeye ilişkin bir yatkınlığının olmadığı görülmüş; bunun yanında hastaların psikosomatik işleyişlerin önemli belirleyicilerinden olan sembolizasyon kapasitesinde ve dürtülerin ifadesinde zayıflık yaşadıkları tespit edilmiştir. Bu çalışma ile açıklanamayan infertilitenin ortak bir ruhsal örgütlenme etrafında toplanmayıp, ortaya bir semptom olarak çıktığı görüşü desteklenmiştir. Çalışmanın açıklanamayan infertilitenin ruhsal dinamiklerinin anlaşılmasında ve kliniğe gelen infertil hastaların psikoterapi süreçlerinde yol gösterici olacağına inanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of infertility means the inability to become pregnant despite having unprotected sexual intercourse for at least a year. Unexplained infertility is the situation in which pregnancy cannot occur although no organic cause can be found. In psychoanalytic theory, there are many studies on understanding the psychological dynamics of infertile women and the nature of their object relations. However, it seems that there is no common consensus regarding which personality organization infertile women are more involved in. The aim of this study is to examine the personality structures of women diagnosed with unexplained infertility. The sample of the study consists of 25 women diagnosed with unexplained infertility, between the ages of 20-45, who have never had children, and 25 women with normal neurotic and 25 women with borderline personality organization, who have at least one child. It was aimed to establish a connection between the participants' answers to the cards in the Rorschach Test, which is a test that evaluates psychological functioning and investigates pathology, and their personality structures. In the study, mainly and in connection with the hypotheses of the study, I., II, III, V., VII. and IX. card responses were examined. In addition, the Somatic Emotional Conflict Scale (SECS) was used to examine the tendency of participants to develop psychosomatization with unexplained infertility, which is considered a psychosomatic symptom. As a result of the study, it was observed that women diagnosed with unexplained infertility formed infantile identifications, which indicate the existence of a childlike inner world, and narcissistic identifications, which refer to non-differentiation, the presence of a first object relationship that is not sufficiently inclusive, sensitivity to emptiness, the presence of depressive anxiety and the need to take support from the other. It was determined that they had difficulty in gender identification and had a negative self-image. It has been observed that infertile patients do not have a tendency to develop psychosomatization; In addition, it has been determined that patients experience weakness in symbolization capacity and expression of impulses, which are important determinants of psychosomatic functioning. This study supports the view that unexplained infertility is not centered around a common psychological organization but emerges as a symptom. It is believed that the study will be a guide in understanding the psychological dynamics of unexplained infertility and in the psychotherapy processes of infertile patients coming to the clinic.