Epilepsili çocukların uyku durumlarının, anne ve babalarının yaşam ve uyku kalitesi seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the sleep status of children with epilepsy and the life and sleep quality levels of their parents
  1. Tez No: 845745
  2. Yazar: ŞEFİK BAHAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN OKUYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Nöbet, Uyku, Yaşam, Epilepsi, Yaşam Kalitesi, Uyku Kalitesi, Seizure, Sleep, Life, Epilepsy, Sleep Quality, Life Quality
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Epilepsi çocukluk çağında en sık görülen nörolojik hastalıktır. Yaşamı tehdit etmesinin yanında uyku problemlerini de beraberinde getirir. Epilepsili çocukların uyku kalitesinde azalma olması ve bunun sonucu olarak ebeveynlerin uyku ve yaşam kalitesinde düşüş olduğu görülebilmektedir. Bu da zaten çocuklarının nerde, ne zaman, nasıl nöbet geçireceği konusunda endişesi yüksek olan ebeveynlerin çocuklara yaklaşımında daha da stresli olmasına ve epilepsi tedavisinin veriminin düşmesine sebep olmaktadır. Çalışmamızda epilepsili çocuklar ve kontrol grubu uyku kalitesi açısından karşılaştırılmıştır. Vaka ve kontrol grubundaki çocukların ebeveynlerinin yaşam ve uyku kalitesi açısından farkları karşılaştırılmıştır. Çalışmaya nöbet tanılı 67 çocuk ve 67 kişilik kontrol grubu dahil edilmiştir. Vaka grubuna ve kontrol grubuna Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ), Erişkin Yaşam Kalite Ölçeği (SF-36) ve Çocuklar için Uyku Ölçeği (ÇUÖ) uygulanmıştır. Vaka grubunun yaş ortalaması 11,67±3,38 yıldır. En sık görülen nöbet türü jeneralize tonik klonik nöbettir. Hasta grubunun uyku kalitesinde kontrol grubuna göre azalma olduğu, epilepsili çocuğa sahip ebeveynlerin de kontrol grubuna göre yaşam ve uyku kalitesinde azalma olduğu tespit edilmiştir. Nöbetlerin kontrol altına alınması için ebeveynlerin çocukların uyku kalitesinin önemi hakkında yeterli bilgiye sahip olması hastalığın tedavisinde son derece önem arz etmektedir. Anne babanın yaşam ve uyku kalitesi de göz önünde bulundurularak aile merkezli epilepsi tedavileri uygulanması hastalığın yönetiminde daha başarılı olunmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is the most common neurological disease in childhood. In addition to being life-threatening, it also brings sleep problems. It can be seen that children with epilepsy have a decrease in sleep quality and, as a result, a decrease in parents' sleep and life quality. This, in turn, causes parents who have high concerns about where, when and how their children will have seizures, making it even more stressful in their approach to children and reducing the efficiency of epilepsy treatment. In our study, children with epilepsy and the control group were compared in terms of sleep quality. The differences in the quality of life and sleep of the parents of the children in the case and control groups were compared. 67 children with seizure diagnosis and a control group of 67 people were included in the study. The Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), Adult Quality of Life Scale (SF-36) and Children's Sleep Scale (CIS) were administered to the case group and control group. The mean age of the case group was 11.67±3,38 years. The most common type of seizure is generalized tonic-clonic seizure. It was determined that the sleep quality of the patient group decreased compared to the control group, and the parents of children with epilepsy had a decrease in the quality of life and sleep compared to the control group. It is extremely important in the treatment of the disease that the parents have sufficient information about the importance of the sleep quality of their children in order to control the seizures. Taking into account the quality of life and sleep of the parents, the implementation of family-centered epilepsy treatments will contribute to more successful management of the disease.