İleri anne yaşı gebeliklerinin maternal ve perinatal sonuçlarının retrospektif incelenmesi
Retrospective study of maternal and peri-natal outcomes of advanced maternal age pregnancies
- Tez No: 845755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Anne yaşı, ileri anne yaşı, perinatal sonuçlar, obstetrik sonuçlar, Maternal age, advanced maternal age, perinatal outcomes, obstetric outcomes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
AMAÇ: İleri anne yaşında (35 yaş ve üstü) gebelik oranı son yıllarda artış göstermiştir. Bu çalışmanın amacı artmış anne yaşının obstetrik ve neonatal sonuçlarla ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamız retrospektif çalışma olarak tasarlandı. Çalışma, Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 35 yaş ve üstü 298 gebe hasta, 35 yaş altı 297 hasta dahil edilerek yapılmıştır. Çalışmaya katılan hastaların demografik bilgileri (yaş, vücut kitle indeksi, sigara kullanımı, kronik hastalıkları), gebelik haftası, gebelikle komplike olan veya ortaya çıkan hastalıklar, doğum şekli, sezaryen doğum endikasyonları doğum kilosu, APGAR skoru, postpartum kanama miktarı, hastanede yatış süresi vb. obstetrik ve perinatal sonuçlar açısından karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza dahil edilen hastaların hasta grubundaki gebelerin yaş ortalaması 38,40±2,72 yıl olarak bulundu. En büyük gebe 48 yaşındaydı. Hasta grubunda gravida, sigara içme oranı, tüp bebek başvuru oranı, sezaryen ile doğum oranı, hastanede yatış süresi, postpartum kanama ayrıca var olan kronik hipertansiyon ve pregestasyonel diyabet oranları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p0,05). İntrauterin mort fetüs oranı ise hasta grubunda fazla olmasına rağmen anlamlı bir fark izlenmemiştir (p>0,05). Hasta grubunda plasenta akreata spektrumu, erken memran rüptürü, intrauterin gelişme geriliği, gestasyonel hipertansiyon, preeklampsi ve gestasyonel diyabetes mellitus oranında her iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). SONUÇ: İleri anne yaşı, kadınları olumsuz gebelik sonuçlarına yatkın hale getirmektedir. Maternal ve neonatal riskler yaşla artmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları ileri anne yaşı ile görülen sorunlara prekonsepsiyonel danışmanlığı ve gebelik yönetimini kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Pregnancy rates in advanced maternal age (35 years and older) have increased in recent years. The aim of this study was to investigate whether increased maternal age is associated with obstetric and neonatal outcomes. MATERIALS and METHODS: Our study was designed as a retrospective study. The study was carried out by including 298 pregnant patients aged 35 years and above and 297 patients aged under 35 years at the Başakşehir Çam and Sakura City Hospital in Gynaecology and Obstetrics Clinic. Demographic information (age, body mass index, smoking, chronic diseases), gestational week, diseases complicating or emerging with pregnancy, mode of delivery, indications for caesarean section, birth weight, APGAR score, postpartum haemorrhage, hospitalisation, etc. were compared in terms of obstetric and perinatal outcomes. RESULTS: The mean age of the pregnant women in the group of patients included in our study was 38.40±2.72 years. The oldest pregnant woman was 48 years old. In the patient group gravida, smoking, IVF, caesarean section delivery rate, hospitalisation, postpartum haemorrhage, chronic hypertension and pregestational diabetes rates were found to be significantly higher than in the control group (p0.05). Although intrauterine mortality was higher in the patient group, no significant difference was observed (p>0.05). The rates of placenta acreata spectrum, premature rupture of membranes, intrauterine growth restriction, gestational hypertension, pre-eclampsia and gestational diabetes mellitus were not significantly different between the two groups (p>0.05). CONCLUSION: Advanced maternal age predisposes women to adverse pregnancy outcomes. Maternal and neonatal risks increase with age. The results of this study will facilitate preconceptional counselling and pregnancy management for problems associated with advanced maternal age.