Meme kanseri ve aksiller metastazı bulunan hastalarda, memedeki kitlenin immunohistokimyasal özellikleri ile aksilladaki metastatik lenfadenopatinin immunohistokimyasal özelliklerinin kalın iğne biyopsi bulguları ile karşılaştırılması
Comparison of immunohistochemical properties of the breast mass and axillary metastatic lymphadenopathy with trucut biopsy findings in patients with breast cancer and axillary metastasis
  1. Tez No: 845793
  2. Yazar: MUHAMMED ŞAMİL AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP DOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, aksiller lenf nodu metastazı, aksiller lenf nodu biyopsisi, meme kanseri subtipleri, Breast cancer, axillary lymph node biopsy, core needle biopsy, immunohistochemical
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Meme kanseri ve aksiller metastazı olan hastalarda, memedeki primer tümör (PT) ve metastatik aksiller lenfadenopatiden (ALN) kalın iğne biyopsisi ile elde edilen doku örneklerinin immunhistokimyasal özelliklerinin karşılaştırılması ve immünohistokimyasal özelliklerinin tedavi yaklaşımında farklılığa yol açıp açmayacağını değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Eylül 2018 ve Eylül 2023 tarihleri arasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalına meme kanseri şüphesi ile başvuran ve radyolojik görüntülemede malignite şüpheli kitle lezyonu ve aksiller metastaz şüpheli lenfadenopati saptanan hastalar çalışmaya dahil edildi. Görüntüleme sonrası hastalardan ultrasonografi rehberliğinde 16 Gauge yarı otomatik biyopsi iğnesi ile doku örnekleri alındı. Merkezimiz patoloji laboratuvarında östrojen reseptörü (ER), progesteron reseptörü (PR), human epidermal growth faktörü (HER2) ve Ki67 proliferasyon indeksi immunohistokimyasal olarak çalışıldı. Elde edilen sonuçlarla St Gallen kalsifikasyonuna (1) göre subtiplendirme yapıldı. Saptanan değerler ve subtipler karşılaştırıldı. Tutarlılık değerlendirmesi Cohen's kappa testi ile yapıldı Bulgular: PT ve ALN arasındaki uyumsuzluk oranları ER için %6, PR için %15, HER2 için %7 ve Ki67 için %8 bulundu. ER ve HER2 için güçlü düzeyde uyum (k-değerleri sırasıyla 0.845, 0.812), PR ve Ki67 için orta düzeyde uyum (k-değerleri sırasıyla 0.666, 0.619) saptandı. Subtipler için olgu bazında PT ve ALN arasındaki uyumsuzluk oranı %21 bulundu. Orta düzeyde uyum (k değeri 0.724) saptandı. 10 hastada PT de hormon ve/veya HER2 negatifken ALN'de pozitif saptandı. Sonuç: PT ve ALN arasında istatistiksel olarak iyi uyum olduğu saptanmıştır. Ancak, bazı hastalarda tedavi seçimini etkileyebilecek klinik olarak önemli uyumsuzluklar bulunmaktadır. PT ve ALN arasındaki reseptör uyumunun tam olmadığı göz önüne alındığında, eşzamanlı ALN iğne biyopsisi yapılabilir. Eşzamanlı biyopsi gerekliliği ihtiyacının anlaşılması için daha büyük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to compare the immunohistochemical characteristics of tissue samples obtained from the primary breast tumor (PT) and axillary lymph nodes (ALN) using core needle biopsy in patients with breast cancer and axillary metastasis and to assess whether these immunohistochemical characteristics may lead to differences in the treatment approach. Materials and Methods: Between September 2018 and September 2023, tissue samples were collected from patients who presented with a breast cancer mass and axillary metastatic lymph nodes at Erciyes University Faculty of Medicine, Gevher Nesibe Hospital, Department of Radiology, using a 16 Gauge semi-automatic biopsy needle. Estrogen receptor (ER), progesterone receptor (PR), human epidermal growth factor receptor 2 (HER2), and Ki67 proliferation index were immunohistochemically analyzed in our center's pathology laboratory. Subtyping was performed according to the St. Gallen classification based on the obtained results. The identified values and subtypes were compared. The consistency assessment was performed using Cohen's kappa test. Results: Discordance rates between PT and ALN were %6 for ER, %15 for PR, %7 for HER2 and %8 for Ki67. Strong agreement was observed for ER and HER2 (k-values 0.845, 0.812 respectively) and moderate agreement was observed for PR and Ki67 (k-value 0.666, 0.619). Discordance rates between PT and ALN for intrinsic subtypes was found to be %21, and moderate agreement (k-value 0.724) was observed. There were 10 patients in whom PT was hormone receptor and/or HER2 negative but were positive for these markers in ALN. Conclusion: It is concluded that there is a good statistical consistency between PT and ALN receptor expression. But there were clinically significant discordances that may affect treatment selection in some patients. Given the lack of complete concordance between PT and ALN, concurrent ALN core needle biopsy may still be considered. Larger studies will be necessary to further define the need of concurrent biopsy.