Doğu Afrika ülkelerinden Cibuti Cumhuriyetinde turizmin endüstrisinin gelişimini sağlamada Türkiye'nin önderlik rolünün incelenmesi
An examination of Turkey's leadership role in ensuring the development of the tourism industry in the Republic of Djibouti, an East African country
- Tez No: 845820
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Afrika, Doğu Afrika, Cibuti, Türkiye, Turizm, Africa, East Africa, Djibouti, Turkey, Tourism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Afrika, dünya tarihinde sömürgeciliğe ve gelişmiş ülkelerin çıkar çatışmalarına maruz kalmıştır. Yer altı ve yer üstü zenginlikleri ile gelişmiş ülkelerin her zaman ilgisini çekmiştir. Yüzyıllarca süren sömürgecilik kara kıtayı açlığa ve sefalete mahküm etmiştir ve Afrika ülkeleri 1950'lerde bağımsızlıklarını kazanmaya başlamışlardır. Bağımsızlıktan sonra“Soğuk Savaş”gerçekleriyle yüz yüze gelmişlerdir. Amerikan emperyalizmi ve Sovyet diktatörlüğü altında kalmaktan korkan Afrika ülkeleri, üçüncü bir yol olarak“Bağlantısızlar Hareketinde”yolunu bulmuşlardır. Bağlantısızlar hareketinde öncü rol oynayan Çin ve Hindistan gibi ülkeler bugün Afrika kıtasında söz sahibidir. Günümüzde artan enerji talepleri karşısında Afrika ülkeleri gelişmiş ülkeler için turistik cazibe merkezi haline gelmiştir. Ana kıtayı çevreleyen adalarda stratejik hırslar yeniden gündeme gelmiş olsa da adalar üzerindeki hakimiyet ülkelere farklı avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Afrika kıtasının genel olarak turizm bakımından önemi hakkında bilgi verilmiş ve Afrika'daki değişik bölgelerin farklıkları ve özelliklerinin taşıdığı önemi anlatılmıştır. İkinci bölümde, Daha çok Doğu Afrika'nın bölge temelinde ve ülke halinde Türkiye ile olan ilişkileri ele alınmıştır ve bu kıtaya yaklaşım prensipleri ve kıta üzerindeki faaliyetleri ele alınmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Cibuti Cumhuriyetinin Turizm Endüstrinin Gelişimi ve Türkiye'nin Önderlik Rolünün turizm gelişimi için düzenlenen politikalar ve uygulamalar, Türkiye'de kalkınma planları ve Türkiye turizm stratejisi İncelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Africa has been exposed to colonialism and conflicts of interest of developed countries throughout world history. It has always attracted the attention of developed countries with its underground and aboveground riches. Centuries of colonialism condemned the dark continent to hunger and misery, and African countries began to gain their independence in the 1950s. After independence, they came face to face with the realities of the“Cold War”. African countries, afraid of being under American imperialism and Soviet dictatorship, found a third way in the“Non-Aligned Movement”. Countries such as China and India, which played a leading role in the non-aligned movement, have a say in the African continent today. Today, in the face of increasing energy demands, African countries have become tourist attraction centers for developed countries. Although strategic ambitions have come to the fore again on the islands surrounding the main continent, dominance over the islands provides different advantages to the countries. This study consists of three main parts. In the first chapter, information is given about the importance of the African continent in terms of tourism in general and the differences and characteristics of different regions in Africa are explained. In the second part, East Africa's relations with Turkey on a regional basis and as a country are discussed, and the principles of approach to this continent and its activities on the continent are discussed. In the third and last chapter, the Development of the Tourism Industry of the Republic of Djibouti and the policies and practices organized for the tourism development of Turkey's Leadership Role, development plans in Turkey and tourism strategy were examined.