Fransa'da yerelleşme reformları (1982-2018)
Decentralization in France from the 1980s to the present: A study on relations between central government and local administrations
  1. Tez No: 845860
  2. Yazar: TURGUT ATASOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN UMUT ÇİNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerelleşme, Dekonsantrasyon, Merkezileşme, Reform, Decentralization, Deconcentration, Centralization, Reform
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 627
Özet
Fransa'da yerelleşme reformları 1982 yılında başlamış,“Acte serisi”olarak üç dönem halinde otuz beş yıl devam ederek 2018 yılında tamamlanmıştır. Önemli değişim ve dönüşümlerin yaşandığı reformlarda teritoryal yönetimler önemli yetkiler elde etmiş ancak her reform döneminin sonuna doğru özellikle mali özerkliğe ilişkin elde edilen kazanımlar merkezi yönetim tarafından geri alınmış ve merkezileşme eğilimleri artmıştır. Reformlarda, özellikle AB bölgesel fonları, AB kriter ve normları reformlarda etkili olmuş ve dolayısıyla reformlar Fransa'nın AB'ye endeksli politikaları üzerinden şekillenmiştir. Bu çalışmanın asıl amacı, Fransa'da teritoryal yönetimlere ilişkin yerelleşme reformlarının incelenmesi ve reformların, AB'ye endeksli politikalar üzerinden şekillendiğinin ortaya konulmasıdır. Diğer bir amaç da yerelleşme sürecinde yerel yönetimlere verilen yetkiler artmasına rağmen merkezi otoritenin yerel yönetimler üzerindeki denetiminin arttığı, mali özerkliklerin kısıtlandığı ve yerelde valilere önemli yetkiler verildiği ve dolayısıyla“yeniden merkezileşmeye”yönelişin başladığının belirlenmesidir. Ayrıca, ülkemiz de dahil olmak üzere dünya ülkelerine örnek olan Fransız yerelleşmesine ilişkin olarak güncel bilgilerle alan yazınına katkı sunmak da hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Fransız yerelleşmesiyle ilgili alan yazınında sınırlı çalışmanın olduğu; dolayısıyla, bu çalışmanın önemi de ortaya çıkmaktadır. Diğer yandan, çalışmaya zenginlik katmak için, çalışmanın başlangıcı, 230 yıl geriye götürülmüş ve yerelleşme uygulamalarının henüz başlamadığı ama ilginç belediyecilik deneyimlerinin kazanıldığı 1789-1980 arası dönem de incelenmiştir. Çalışmanın yöntemine gelince; çalışma, niteliksel araştırma yöntemlerine ve metodolojik açıdan ulusal ve uluslararası alanda yayınlanan akademik makalelere, uluslararası kitap bölümlerine ve literatür taramasına dayalıdır. Kapsam olarak çalışma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde,“kavramsal çerçeve ve literatür tarama”; ikinci bölümde“Fransız yerel yönetimlerinin kısa tarihi”incelenmiştir.“Yerelleşme reformlarında 1. dönem (1982-2002): vesayetin kaldırılması”, üçüncü bölümde;“yerelleşme reformlarında 2. dönem (2002-2012): bölgeler ön planda”, dördüncü bölümde;“yerelleşme reformlarında 3. dönem (2012-2017): metropoller yükselişte”, beşinci bölümde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Decentralization reforms in France started in 1982 and were completed in 2018, continuing for thirty-five years in three terms as the“Acte series”. In the reforms in which important changes and transformations were experienced, the territorial governments gained important powers, but towards the end of each reform period, especially financial autonomy were taken back by the central government and centralization tendencies increased. Especially the EU regional funds, EU criteria and norms have been influential in the reforms, and therefore the reforms have been shaped by France's EU policies. The main purpose of this study is to examine the decentralization reforms, and to reveal that the reforms are shaped through EU policies. Another aim is to determine that although the powers given to local governments, the central authority's control over local governments has increased, financial autonomy has been restricted and local governors, and thus the tendency towards“recentralization”has begun. In addition, it is also aimed to contribute to the literature with up-to-date information on French decentralization, which is an example for the world's countries, including our country. In this context, there is limited work in the literature on French localization; therefore, the importance of this study also emerges. On the other hand, in order to enrich the study, the beginning of the study was taken back 230 years and the period between 1789 and 1980 was also examined. In this period, decentralization practices had not yet started but interesting municipal management experiences were gained. As for the method of the study, the study is based on qualitative research methodologically, and national and international academic articles, international book chapters and literature review. The scope of the study consists of five parts. In the first part,“conceptual framework, and literature review”; in the second part,“the short history of French local governments”are examined.“1st period in decentralization reforms (1982-2002): abolition of tutelage”, in the third part;“2nd period (2002-2012) in decentralization reforms: regions at the forefront”, in the fourth part;“3rd period in decentralization reforms (2012-2017): rising of metropolises”, in the fifth chapter, are examined.