Koksidiozisli buzağılarda haptoglobin, seruloplazmin, nitrik oksit ve malondialdehit seviyelerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 845861
  2. Yazar: MUHAMMET NALKIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKİN EMRE ERKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Koksidiozis, buzağı, haptoglobin, seruloplazmin, nitrik oksit, malondialdehit, Coccidiosis, calves, haptoglobin, ceruloplasmin, nitric oxide, malondialdehyde
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışmada, doğal enfekte koksidiozisli buzağılarda haptoglobin (Hp), seruloplazmin (Sp), malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Sağlığı Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesine getirilen, koksidiyoz teşhisi konulan farklı ırklardaki hasta buzağılar (n=10) ile Prof. Dr. Ali Rıza AKSOY Eğitim, Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde bulunan klinik olarak sağlıklı buzağılar (n=10) oluşturdu. Sağlıklı ve koksidiyoz teşhisi konulan buzağıların vena jugularis'lerinden kan örnekleri alındı. Hasta hayvanlardaki Hp, Sp, MDA ve NO seviyeleri sırasıyla 0,29±0,023 g/L, 27,95±2,10 mg/dL, 4,09±0,50 μmol/L ve 37,67±5,27 μmol/L olarak belirlendi. Sağlıklı hayvanlarda ise bu seviyeler aynı sıra ile 0,079±0,01 g/L, 7,39±0,70 mg/dL, 2,35±0,15 μmol/L ve 22,08±2,94 μmol/L olarak kaydedildi. Hasta ve sağlıklı hayvanlarda ölçülen, yukarıda belirtilen parametreler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Bu sonuca göre koksidiyozisli buzağılarda Hp, Sp, MDA ve NO seviyelerinde önemli değişikliklerin olduğu ve hastalığın patogenezinde bu parametrelerin önemli bir rolü olduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the levels of haptoglobin (Hp), ceruloplasmin (Cp), malondialdehyde (MDA) and nitric oxide (NO) in naturally infected calves with coccidiosis. The animal material of the study consisted of sick calves of different breeds diagnosed with coccidiosis (n=10) brought to Kafkas University Faculty of Veterinary Medicine Animal Health Education, Research and Practice Hospital and clinically healthy calves (n=10) at Prof. Dr. Ali Rıza AKSOY Education, Research and Practice Farm. Blood samples were taken from the vena jugularis of calves which were healthy and diagnosed with coccidiosis. The Hp, Sp, MDA and NO levels in the sick animals were determined as 0.29±0.023 g/L, 27.95±2.10 mg/dL, 4.09±0.50 µmol/L and 37.67±5.27 µmol/L, respectively. In healthy animals, these levels were recorded as 0.079±0.01 g/L, 7.39±0.70 mg/dL, 2.35±0.15 µmol/L and 22.08±2.94 µmol/L in the same order. The difference between the above-mentioned parameters measured in sick and healthy animals was statistically significant. According to this result, it was thought that there are significant changes in Hp, Sp, MDA and NO levels in calves with coccidiosis and that these parameters have an important role in the pathogenesis of the disease.