Examination of emotion regulation skills and hope levels as prediction of flow experiences in athletes
Sporcularda akış deneyiminin yordayıcıları olarak duygu düzenleme becerilerinin ve umut düzeylerinin incelenmesi
  1. Tez No: 845962
  2. Yazar: BELGİN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞEN KÖSE ŞİRİN, DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Akış Deneyimi, Duygu Düzenleme, Umut, Spor Psikolojisi, Flow Experience, Emotion Regulation, Hope, Sports Psychology
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmanın temel amacı, sporcuların duygu düzenleme becerileri ve umut düzeylerinin akış deneyimi üzerindeki yordayıcı gücünü araştırmaktır. Bu çalışmaya İstanbul Türkiye'de yaşayan 18-29 yaş arası sporcular (n= 368) dâhil edilmiştir. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu, Akış Yaşantısı Ölçeği, Sporcu Duygu Düzenleme Ölçeği ve Sürekli Umut Ölçeği kullanılmıştır. Analizlerde, tanımlayıcı istatistikler, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu, Hiyerarşik Regresyon Analizi, Bağımsız Örneklem t-test, Tek Yönlü ANOVA Testi ve Post-hoc analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışmanın korelasyonel analizi ile ilgili bulgular sporcuların duygu düzenleme becerileri, umut düzeyleri ve akış deneyimleri arasında değişen oranlarda anlamlı ve güçlü ilişkiler bulunduğunu göstermiştir. Bu ilişkiler doğrultusunda yapılan hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre; sporcuların duygu düzenleme becerileri ve umut düzeyleri, akış deneyimlerinin belirleyicisidir. Analizde sırayla eklenen her bir değişkenle sporcuların akış deneyimlerini açıklama oranında artış görülmüştür. Hiyerarşik regresyon modeline duygu düzenleme süreçleri eklendiğinde antrenman sıklığı anlamlılığını koruyarak modelin açıklayıcılığı %6'dan %67.5'a yükselmiştir. Umut düzeyinin eklenmesiyle antrenman sıklığı da anlamlılığını kaybetmiş ve modelin açıklayıcılığı %4.4 oranında artmıştır. Bağımsız değişkenlerin sporcuların toplam akış deneyimi puanına ilişkin toplam varyansın %71.9'unu açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the study was to investigate the predictive power of athletes' emotion regulation skills and hope levels on flow experience. Athletes aged 18-29 years (n= 368) living in Istanbul, Turkey were included in this study. The demographic information form prepared by the researcher, Flow State Questionnaire (FSQ), Emotion Regulation Scale for Athletes (ERSA), and Dispositional Hope Scale (DHS) were used for data collection. Descriptive statistics, Pearson Product Moment Correlation, Hierarchical Regression Analysis, Independent Sample t-test, Oneway ANOVA Test and Post-hoc analyses were used in the analyses. The findings related to the correlational analysis of the study showed that there were significant and strong relationships between athletes' emotion regulation skills, hope levels and flow experiences at varying rates. According to the results of hierarchical regression analysis conducted in line with these relationships; emotion regulation skills and hope levels of athletes are determinants of flow experiences. In the analysis, the rate of explaining the flow experiences of athletes increased with each variable added in turn. When emotion regulation processes were added to the hierarchical regression model, training frequency maintained its significance and the explanatory power of the model increased from 6% to 67.5%. With the addition of hope level, training frequency also lost its significance and the explanatory power of the model increased by 4.4%. The independent variables explained 71.9% of the total variance of the total flow experience score of the athletes.