The effects of gamification on learners' motivation, success and attitudes in digital and non-digital learning environments
Dijital ve dijital olmayan öğrenme ortamında oyunlaştırmanın öğrenenlerin motivasyon, başarı ve tutumlarına etkisi
- Tez No: 845963
- Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Oyunlaştırma, oyunlaştırma öğeleri, motivasyon, tutum, dijital ve dijital olmayan
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, oyunlaştırmanın, oyunlaştırılmış etkinlikler gerçekleştirmenin ve oyunlaştırma bileşenlerini derse entegre etmenin hem dijital hem de dijital olmayan öğrenme ortamlarında öğrencilerin motivasyonu, başarısı ve tutumları üzerindeki etkilerini araştırmaktadır. Çalışma, Türkiye'de özel bir dil merkezine kayıtlı 5. 6. ve 7. sınıftaki 30 öğrenci ile yürütülmüştür (N=30). Araştırma sonuçları nicel verilerin analizini yansıtmaktadır. Oyunlaştırmanın akademik performans üzerindeki etkisini değerlendirmek için bir ön test, orta test ve son test uygulanmıştır. Ön test ile orta test arasındaki 4 haftalık süre boyunca ve orta test ile son test arasındaki diğer 4 haftalık sürede, derste oyunlaştırılmış etkinlikler kullanılmış, ayrıca puan, ödül, rekabet, seviye gibi bileşenler müfredata entegre edilmiştir. Oyunlaştırmanın motivasyon üzerindeki etkisini ölçmek için 8 haftalık sürenin ardından Motivasyon Ölçeği (Ertan,2020) uygulanmıştır. Oyunlaştırmanın tutum üzerindeki etkisini değerlendirmek için 8 haftalık eğitim sürecinin ardından Tutum Ölçeği (Ertan,2020) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, oyunlaştırmanın öğrenenlerin başarı, motivasyon ve tutumları üzerinde önemli olumlu etkileri olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This research investigates the impacts of gamification, carried out gamified activities and integrating gamification components into the lesson, on learners' motivation, achievement, and attitudes in both digital and non-digital learning environments. The study was conducted with 30 students in the 5th, 6th, and 7th grades who were enrolled in a private language centre in Turkey (N=30). The research outcomes reflect the analysis of quantitative data. In order to assess the effect of gamification on academic performance, a pre-test, middle, and post-test were applied. During the 4-week period between the pre-test and the mid-test, and the other 4-week between the middle test and the post-test, gamified activities were used in the lesson, as well as components such as points, reward, competition, levels, were integrated into the curriculum. To measure the effect of gamification on motivation, the Motivation Scale (Ertan,2020) was implemented after the 8-week period. To assess the influence of gamification on attitude, the Attitude Scale (Ertan,2020) was implemented after the 8-week duration.