The relationship between experience year and teacher reflection level in English language teaching
İngilizce öğretiminde yansıtıcı öğretim ve mesleki deneyim yılı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 845966
  2. Yazar: FULDEN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Öğretmenlik deneyimi, Öğretmen yansıtması, Yansıtıcı öğretmen, Yansıtma düzeyleri, Reflective teacher, Reflection levels, Teaching experience, Teacher reflection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Öğretmen gelişimi, öğretim uygulamaları hakkında düşünmeyi gerektirir. Gelişimin sürdürülebilmesi için düşünmenin yanı sıra, amaçlı ve mantıklı gözlem de düşüncelerin organize edilmesi için gereklidir. Yansıtma bu özellikleriyle düşünmeden ayrılır. Yansıtma düşünmekten farklı olduğundan, öğretmen yansıtması, kişinin kendi öğretim uygulaması hakkında yargıda bulunabilmesi için öğretmen gelişiminin en önemli parçalarından biri olarak görülmektedir. Bu çalışma, hizmet içi öğretmenlerin öğretmen yansıtması konusunda ne kadar farkındalıklarının olduğunu anlamak ve öğretmen yansıtmasının öğretmenlik deneyimi yılından önemli ölçüde etkilenip etkilenmediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Nicel veriler, Akbari ve diğerleri tarafından hazırlanan anket kullanılarak devlet okullarında görev yapan 100 öğretmenden toplanmıştır. (2010). Nitel veriler, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında devlet okullarında farklı deneyim yıllarına sahip sekiz hizmet içi ortaokul öğretmeninden öğretmen günlükleri ve röportajlar kullanılarak toplanmıştır. Nicel veriler SPSS 25 kullanılarak, nitel veriler ise Maxqda 2020 kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda yansıtma düzeyi ile deneyim yılı arasındaki ilişkinin genel olarak belirlenemediği ve katılımcıların yansıtıcı öğretim üzerine pratik yaparak yansıtma seviyelerini geliştirebildikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Teacher development requires thinking about the teaching practices. Besides thinking, purposeful and reasoned observation is necessary to organize thoughts in order to maintain development. Reflection differentiates from thinking with these particular characteristics. Since reflection is different from thinking, teacher reflection is seen as one of the most substantial parts of teacher development in order to make judgments about one's own teaching practice. This study aimed to comprehend how much in-service teachers are aware of teacher reflection and determine whether the teacher reflection is affected significantly by teaching experience year. The quantitative data was collected from 100 in-service teachers in public schools using the questionnaire prepared by Akbari et al. (2010). The qualitative data was collected from eight in-service middle school teachers in public schools with different experience years using teacher journals and interviews in the 2021-2022 academic year. The quantitative data was analyzed by using SPSS 25, and the qualitative data was analyzed using Maxqda 2020. This study showed that the relationship between reflection level and experience year is generally not determined, and the reflection levels of the participants increase due to practicing teacher reflection.