Borularda asimetrik akış tıkanmasının türbülanslı ısı transferine etkisi
The Effects of assymmetric flow blockage on turbulent heat transfer in pipes
  1. Tez No: 84601
  2. Yazar: MİNE KAPCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEFİK BİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: akış tıkanması, akış aynlması, borularda türbülanslı ısı transferi 111
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BORULARDA ASİMETRİK AKIŞ TIKANMASININ TÜRBÜLANSLI ISI TRANSFERİNE ETKİLERİ Mine KAPCI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Anabilim Dalı Danışman:Doç.Dr. Şefik Bilir 1999, 57 Sayfa Jüri: Doç.Dr. Şefik BİLİR Yrd.Doç.Dr. Suna KARGICI Yrd.Doç.Dr. Arif HEPBAŞLI Bu çalışma, sabit yüzey ısı akısı sınır şartı altında ısıtılan borularda türbülanslı hava akışında akış tıkanmasının ısı transferine etkilerini incelemek için yapılmıştır. A- kış tıkanması, bir borunun girişine yerleştirilen asimetrik tıkama elemanları ile sağlanmıştır. Ayrılma, yeniden tutunma ve yeniden gelişme bölgelerindeki yerel ısı transferi karakteristikleri belirlenerek boş boru deney sonuçlan ile karşılaştırılmıştır. Deneyler, Reynolds sayısı için 6000-19500 aralığında ve 1/4, 1/2 ve 3/4 tıkanma oranlan için yapılmıştır. Sonuçlar, Nusselt sayısının eksenel ve çevresel dağılımı nın Reynolds sayısına, tıkanma miktan ve geometrisine büyük ölçüde bağlı olduğunu, ve tıkanmasız ısıl gelişme bölgesi değerlerinden daha büyük olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EFFECTS OF ASSYMMETRIC FLOW BLOCKAGE ON TURBULENT HEAT TRANSFER IN PIPES MineKAPCI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering SupervisonAssoc.Prof.Dr. Şefik BİLİR 1999, 57 pages Jury: Assoc. Prof. Dr. Şefik BİLİR Assist.Prof.Dr. Suna KARGICI Assist.Prof.Dr. Arif HEPBAŞLI Effects of flow blockage on heat transfer in turbulent air flow in pipes are analys ed. Flow blockage is induced by assymmetric blokage elements attached at the inlet of a heated pipe under constant wall heat flux boundary condition. Local heat transfer c- haracteristics in the seperation, reattachment and redevelopment regions are obtained and compared with the results of experiments with pipes having no blokage. Experiments are performed for 6000