Supply chain quality risk management: Impact on organisation performance
Tedarik zinciri kalite risk yönetimi: Kuruluş performansı üzerindeki etkisi
- Tez No: 846054
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TEKELIOĞLU GÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Risk Yönetimi, Tedarik Zinciri Kalitesi, Risk Paylaşımı, Risk Çözümü, Organizasyon Performansı, Risk Management, Supply Chain Quality, Risk Sharing, Risk Remedy, Organization Performance
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tedarik zinciri, çeşitli işletmeler arasındaki tutarlı bir bağlantı ağıdır; uluslararası tedarik ağlarının, yerel tedarik ağlarına kıyasla çok daha yüksek derecede riskle karşı karşıya olduğu ileri sürülebilir. Birçok şirket, çeşitli stratejiler kullanarak genel finansal performanslarını iyileştirmeye çalıştı. Karmaşık uluslararası tedarik zincirlerinde kalite risklerinin yönetimine ilişkin mevcut araştırmalar yetersizdir ve küresel tedarik zinciri çerçevesindeki risklerin doğasına ilişkin anlayış eksikliği bulunmaktadır. Risk yönetiminin altında yatan ilkelerin anlaşılmasındaki kayda değer ilerlemelere rağmen, bu sorun devam etmektedir. Bu araştırma, SCQRM'nin ürün kalitesiyle ilişkili riskleri azaltmak için nasıl kullanılabileceğini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, tedarik ağlarındaki belirli risk türleri için tedarik zinciri risk yönetimi stratejilerinin geliştirilmesine odaklanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma tasarımı kullanılmıştır. Bir anket Irak'ın Basra kentindeki bir petrol şirketinden veri topluyor. Yanıt verenler dikkatle seçilecek; yalnızca şirketin orta ve üst düzey yöneticileri yanıt vermeye davet edilecek. Sonuçlar, risk paylaşımı ve risk çözümünün organizasyon performansı ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Ancak risk aktarımının organizasyonel performansta önemsiz olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Supply chain is a cohesive network of connections between various businesses, it may be argued that international supply networks face a significantly greater degree of risk compared to domestic supply networks. Many companies have tried to improve their overall financial performance by using a range of various strategies. The existing body of research on managing quality risks in complicated international supply chains is insufficient, and there is a lack of understanding of the nature of risks within the framework of a global supply chain. Despite the considerable advancements in understanding the underlying principles of risk management, this problem persists. This research aims to investigate how SCQRM could be used to mitigate the risks associated with product quality. This study focuses on developing supply chain risk management strategies for specific types of risks within supply networks. A quantitative research design is used in the study. A survey collects data from an oil company in Basra, Iraq. The respondents will be carefully selected—only the company's middle- and upper-level executives will be invited to respond. The results indicate that risk sharing and risk remedy have a statistically significant relationship with organization performance. However, risk shifting was found to be insignificant in organizational performance.