The role of the relationship marketing on customer loyalty in Moroccan telecommunication sector
Fas telekomünikasyon sektöründe ilişki pazarlamasının müşteri sadakatindeki rolü
- Tez No: 846055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZARSLAN SAYDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Relational Approach, Customer Loyalty, Telecommunication Sector, Morocco, Trust
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Şu anda ticari şirketler, özellikle Fas'taki telekomünikasyon endüstrisinde giderek daha fazla bilgi sahibi olan ve bu nedenle öngörülemez ve talepkar bir müşteri kitlesiyle karşı karşıyadır. bu nedenle müşteri sermayesi bu firmaların önceliği ve merkezi ilgi alanı haline gelir. üstelik bu sorunlarla başa çıkmanın en başarılı ve etkili çözümü ilişkisel bir boyut oluşturmaktır. İlişkisel pazarlama yaklaşımının müşteri sadakati üzerindeki rolünü incelemek amacıyla Faslı telekomünikasyon şirketlerinin (Maroc Telecom, Orange ve INWI) 400 müşterisi ile dosya araştırması yapılmıştır. Bu araştırmanın bulguları, ilişkisel pazarlama yaklaşımının tüm bileşenlerinin sadakat üzerinde istatistiksel olarak olumlu bir etkiye sahip olduğunu doğrulamaktadır. Müşteri sermayesi oluşturmak ve geliştirmek her şirketin hedefidir. Bunu yapabilmek için Faslı telekomünikasyon şirketlerinin müşterileriyle güven oluşturması, müşterilerini yararlı görülen herhangi bir güncelleme konusunda bilgilendirmeleri ve müşteriye yakın olurken ihtiyaçlarını karşılamaları gerekiyor. aynı zamanda müşteri-şirket bağlantısını da kişiselleştirmeleri gerekiyor.
Özet (Çeviri)
Currently, commercial companies confront a clientele increasingly informed and therefore unpredictable and demanding, particularly in the telecommunication industry in Morocco. because of this, the customer capital becomes a priority and a central concern of these firms. moreover, the solution that seems most successful and effective to deal with these issues is to build a relational dimension. In order to examine the role of the relational approach of marketing on customer loyalty, a filed investigation was conducted with 400 customers of Moroccan telecommunication companies (Maroc Telecom, Orange and INWI). The findings of this research confirm that all components of relational approach of marketing have a positive impact statistically on loyalty. establish and improve a customer capital is the objective of any company. In order to do this, Moroccan telecommunication companies must build trust with their clients, to inform their clients of any update deemed useful and meet their needs while being close to the client. they also need to personalize the client-company connection.