Poisson olasılık dağılımı kullanılarak Konya Havzası'ndaki aylık nehir debilerinin kuraklık analizi
Drought analysis of montly streamflows in the Konya basin by using poisson distribution law
  1. Tez No: 84607
  2. Yazar: ÖMER KÖSE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ATİLA DORUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kuraklık, olasılık dağılımları, uygunluk testleri, maksimum kuraklık şiddeti, en uzun kuraklık süresi
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi POİSSON OLASILIK DAĞILIMI KULLANILARAK KONYA HAVZASI'NDAKİ AYLIK NEHİR DEBİLERİNİN KURAKLIK ANALİZİ Ömer Köse Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Atila Dorum 1999, 71 Sayfa Jüri: Yrd. Doç Dr. Atila Dorum Bu çalışmada önce kuraklığın çeşitli tanımlan üzerinde durulmuş ve Orta Anadolu Kapalı Havzası'nda bulunan dört akarsuya ait yıllık veriler için tanımları yapılan kuraklık parametrelerinin istatistiksel özellikleri incelenmiştir. Ele alınan bu parametreler; kuraklık süresi, kuraklık şiddeti ve kuraklık büyüklüğüdür. Bu kuraklık parametrelerinin kararlılık, rastgelelik analizleri yapılmıştır. Bunlar için sırasıyla t- testine dayalı trend analizi, serisel korelasyon testi ve çapraz korelasyon testi güven limitleri her biri için ayrı ayrı hesaplanmıştır. Ayrıca İbrala Çayı kuraklık parametre değerleri kullanılarak akım kuraklığı görülme adedi olasılık dağılım fonksiyonu, maksimum şiddet parametresinin olasılık dağılım fonksiyonu, kuraklık süre parametresinin olasılık dağılım fonksiyonu, maksimum kuraklık süre parametresinin olasılık dağılım fonksiyon analizleri yapılarak gözlenen değerler ile teorik dağılımlar arasındaki uyum Kolmogorov-Smirnov ve Ki-Kare testleri kullanılarak kontrol edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRAC MS Thesis DROUGHT ANALYSIS OF MONTLY STREAMFLOWS IN THE KONYA BASIN BY USING POISSON DISTRIBUTION LAW Ömer Köse Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering Supervisor : Assist. Prof. Dr. Atila Dorum 1999, 71 Page Jury: Assist. Prof. Dr. Atila Dorum In this research, the various descriptions of drought and the statistical characteristics of the drought parameters described based on montly datas concerning the four streams within the borders of the Middle Anatolian Closed Watershed. The parameters that were taken into consideration include drought duration, drought severity and drought magnitude. The stationarity and randomness analysis of the drought parameters have also been done. Besides the trend analysis of the t-test, the serial correlation tests and the confidence intervals of cross correlation tests have been seperately done for each of the parameters respectively. On the other hand, the probability distribution function analysis of the visibility number of stream flow drought, the drought severity parameter, the maximum severity parameter, the drought duration parameter and the maximum drought duration parameter, have been done by using the drought parameter values of the İbrala Stream.Finally the conformity between the theoretical probability distribution functions and the values observed afterwards has been tested by using the Kolmogorow-Smirnow and the Chi-Squaregoodness of fit tests. Key Words', drought, probability distribution, goodness of fit tests, maksimum drought severity, longest drought duration. n