Akören ilçesi (Konya) makrofungusları üzerinde bir araştırma
A Study macrofungi of Akören district (Konya)
  1. Tez No: 84608
  2. Yazar: HAKAN KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET AFYON
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Taksonomi, Makrofungus, Türkiye, Taxonomy, Macrofungi
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKÖREN İLÇESİ (KONYA) MAKROFUNGUSLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA Hakan KURT Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Ahmet AFYON 1999, 68 sayfa Jüri: Doc.Dr. Ahmet AFYON Yrd.Doç.Dr. Celâleddin ÖZTÜRK Yi d.Doç.Dr. Gıyasettin KAŞIK Bu çalışma, Konya İlinin Akören ilçesinde 1998 yılında ilkbahar ve sonbahar aylarında yapılmıştır. Materyal olarak kullanılan yenen, yenmeyen ve zehirli mantarların arazide fotoğrafları çekilerek, morfolojik-ekolojik özellikleri ve yöre halkından alman bilgiler kaydedilmiştir. Mantarlar daha sonra laboratuvara getirilerek spor tozları alınmış ve mikroskopta morfolojik yönden incelenmiştir. Arazi ve laboratuvar çalışmaları sonucunda 16 familyaya dağılan 42 makromantar türü tespit edilmiştir. Literatüre göre bu türlerden 29'u yenen, 12'si yenmeyen ve l'i zehirli olarak tespit edilmiştir. Yenen Türler: Helvella lacunosa, H. spadicea, H. solitoria, Terfezia leonis, Lycoperdon perlatum, L. lividium, Bovista plumbea, B. nigrescens, Langermannia gigantea, Laetiporus sulphureus, Pleurotus ostreatus, P. eryngii, Omphalina oniscus*, Collybia dryophila, Macrolepiota rhacodes, Lepiota excoriata, L. clypeolaria, Agaricus bitorquis, A. bisporus, A. Langei*, Bolbitius lacteus*, Agrocybe dura, A. praecox, Coprinus comalus, C. atramentarius, C. micaceus, C. disseminatus, Clitopilus prunulus, Volvoriella pusilla *. Yenmeyen Türler: Sepultaria arenosa*, Trametes versicolor, Phellinus nigricans, Clitocybe ericetorum*, Collybia oreadoides*, Lepiota oreodiformis*, Agaricus litoralis, Psathyrella squamosa*, P. obtusata*, Paneolus papılmoceus, Stropharia semiglobata, Inocybe jurana*. Zehirli Türler: Inocybe cincinnata*. Numuneler S.Ü. Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı laboratuvarında saklanmaktadır. * Türkiye için yeni kayıtlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON MACROFUNGİ OF AKÖREN DİSTRİCT (KONYA) Hakan KURT Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet AFYON 1999, 68 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet AFYON Assoc. Prof. Dr. Celâleddin ÖZTÜRK Assoc. Prof. Dr. Gıyasettin KAŞIK This study was performed around Akrtien in Konya in the season of spring and autumn in 1998. The used edible, inedible and poisonous muslirooms were photographed in the field. The morphological-ecological characters of the specimens and some knowledge obtained from the nature people about them.Those mushrooms were brought to the laboratory and then, were studied morphologically by microscope after removing the spores. Mushroom specimens were identified taxonomically according to the characteristics of the mushrooms and the present literature. 42 macrofungi in 16 different families were identified at the end of the field and laboratory research. According to the literature, 29 of these 42 macrofungi have been found as edible, 12 of them inedible and 1 of them poisonous. Edible Species: Helvetia lacunosa, H. spadicea, H. solitoria, Terfezia leonis, Lycoperdon perlaium, L. lividium, Bovisla plmnbea, B. nigrescens, Langermannia gigantea, Laeiiporus sulphureus, Pleurotus ostreatus, P. eryngii, Omphalina oniscus*, Colly bia dryophila, Macrolepiota rhacodes, Lepiota excoriata, L. clypeolaria, Agaricus biiorquis, A. bisporus, A. Latigei*, Bolbitius lacieus*, Agrocybe dura, A. praecox, Coprinus comalus, C. atramentahus, C. micaceus, C. disseminatus, Clitopihts prumtlus, Volvoriella piisilla*. Non-edible Species: Sepultaria arenosa*, Trametes versicolor, Phellinus nigricans, Clitocybe ericeiorum*, Colly bia oreadoides*, Lepiota oreodiformis*, Agaricus litoralis, Psaihyrella squamosa*, P. obtusata*, Paneolus papilmoceus, Stropharia semiglobata, Jnocybe jurana*. Posinous Species: Inocybe cincinnafa*. The samples are kept in the department of Biology of Education Faculty of Selçuk University. * New records for Türkiye.