Karar teorisi ve çok kriterli karar metodu ile bir uygulama
Decision theory and an application with multi-criteria decision method
  1. Tez No: 846084
  2. Yazar: BETÜL KAMİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM BABACAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Çok Kriterli Karar Verme, ENTROPY, COPRAS ve PROMETHEE, Bankacılık Sektörü, Multi-Criteria Decision Making, ENTROPY, COPRAS and PROMETHEE, Banking Sector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günlük hayatın her anında karar verme eylemi ile karşı karşıya kalmaktayız. Bireyler günlük hayatını, firmalar ise varlıklarını devam ettirebilmek için belirli alternatifler arasından seçim yapmak durumunda kalmaktadır. Dolayısıyla bu aşamada Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri zengin içeriği ile büyük kolaylık sağlamaktadır. En doğru sonuçlara ulaşabilmek için problemin yapısına göre uygun yöntemler seçilmelidir. Türkiye'de bankacılık sektörünün tarihi Osmanlı Devleti'nin son zamanlarına denk gelmektedir. Yıllar içerisinde gelişen ve sayıları her geçen gün artan bankalar, mali yapılarını sürekli kontrol altında tutarak devamlılıklarını sürdürmeye çalışırlar. Bu çalışmada da Türkiye'de bankacılık sektörünün tarihinden ve yıllar içerisindeki yapısından bahsedilmiş ve 2018-2022 yılları arasında faaliyet gösteren özel sermayeli mevduat bankaları ile kamu sermayeli mevduat bankalarının mali performansları Çok Kriterli Karar Verme yöntemleri ile analiz edilmiştir. Problemin çözümü için 11 adet kriter oluşturulmuştur. Oluşturulan kriterler objektif ağırlıklandırma yöntemi olan ENTROPY ile hesaplanmıştır. Daha sonra bankalar COPRAS ve PROMETHEE yöntemleri kullanılarak performans sıralaması yapılmış ve sonuçlar karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
We are faced with the decision-making action at every moment of daily life. Individuals have to choose among certain alternatives in order to maintain their daily lives and companies have to choose among certain alternatives in order to maintain their existence. Therefore, at this stage, Multi-Criteria Decision Making methods provide great convenience with their rich content. In order to reach the most accurate results, appropriate methods should be selected according to the nature of the problem. The history of the banking sector in Turkey dates back to the late Ottoman Empire. Banks, which have been developing over the years and increasing in number day by day, try to maintain their continuity by keeping their financial structures under constant control. In this study, the history of the banking sector in Turkey and its structure over the years are mentioned and the financial performances of private capital deposit banks and public capital deposit banks operating between 2018-2022 are analyzed with Multi-Criteria Decision Making methods. Eleven criteria were created for the solution of the problem. The criteria were calculated with ENTROPY, which is an objective weighting method. Then, the banks were ranked by using COPRAS and PROMETHEE methods and the results were compared.