İnsan hakları bağlamında Türkiye'de kadın yoksulluğunun incelenmesi
Investigation of women's poverty in Turkey in the context of human rights
- Tez No: 846091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERGEN ÖZÜAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: İnsan Hakları, Kadın, Yoksulluk, İnsan Onuru, Human Rights, Women, Poverty, Human Dignity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Hakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sosyolojik, psikolojik etkileriyle çok boyutlu bir sorun olan yoksulluk, sadece ekonomik değil aynı zamanda insani ve toplumsaldır ve insan haklarıyla yakından ilişkilidir. Yoksulluktan ve yoksulluğun yarattığı insan hakları ihlallerinden en çok etkilenen gruplardan biri de kadınlardır. Bu çalışmada kadınların yaşadığı yoksulluk insan hakları bağlamında ele alınmış ve onların insan onuruna layık bir yaşam sürmelerinin önündeki en büyük engellerden biri olarak yoksulluğun nedenleri ve türleri incelenmiş, kadın yoksulluğu Türkiye özelinde tartışılarak önlenmesi için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Poverty, which is a multidimensional problem with its sociological and psychological effects, is not only economic but also humanitarian and social and is closely related to human rights. One of the groups most affected by poverty and violations of human rights caused by poverty is women. In this study, poverty experienced by women is discussed in the context of human rights, the causes and types of poverty as one of the biggest obstacles to their living a life worthy of human dignity are examined, women's poverty is discussed in the specific context of Turkey and suggestions are presented for its prevention.