Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan ülke raporları ekseninde Türk kamu yönetimi
Turkish public administration in the axis of Country Reports prepared by the European Comission
- Tez No: 846092
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türk Kamu Yönetimi, Avrupa İdari Alanı, Avrupalılaşma, Ülke Raporları, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistem, European Union, Turkish Public Administration, European Administrative Space, Europeanisation, Presidantial System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Avrupa Komisyonu tarafından yıllık yayımlanan Ülke Raporları, aday ülkeler açısından önem arz etmektedir. Ülke Raporları aday ülkelerin AB'ye uyumlarını kamu yönetimi, ekonomi ve siyaset gibi alanlarda ölçmeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'nin Türk kamu yönetimine yönelik değerlendirmelerini Ülke Raporlarını esas alarak incelemektir. Çalışmada 2018-2022 arasında yayımlanan Ülke Raporları, Avrupa'da Yönetişim Beyaz Kitabında bahsi geçen merkezileşme, etkinlik ve verimlilik, siyasileşme/siyasallaşma, şeffaflık ve hesap verebilirlik ekseninde değerlendirilmiştir. Bu ilkeler kapsamında 2018 öncesinde yayımlanan Ülke Raporları, 2018-2022 yılları arasında yayımlanan raporlar ile karşılaştırılmıştır. Çalışmada nitel bir yöntem olan literatür taraması tekniği kullanılmıştır. Çalışmada Ülke Raporları, Avrupa Konseyi tarafından yayımlanan Venedik Komisyonu Tavsiye Kararları, Avrupa Birliği ile Türkiye ilişkilerini inceleyen tez, makale, kitap vb. akademik yayınlardan faydalanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Avrupa Birliği'nin Türk kamu yönetimine yönelik merkezileşme, siyasallaşma, hesap verebilirlik ve şeffaflık alanlarında belirli çekinceleri olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, Avrupa Birliği'nin kamu yönetimi alanındaki çekincelerinin büyük çoğunluğunu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilişkilendirdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Country Reports published annually by the European Commission are important for candidate countries. Country Reports try to measure the adaptation of candidate countries to the EU in areas such as public administration, economy and politics. The aim of this study is to examine the evaluations of the European Union on Turkish public administration on the basis of Country Reports. In the study, the Country Reports published between 2018-2022 were evaluated on the axis of centralization, effectiveness and efficiency, politicization/politicization, transparency and accountability mentioned in the White Paper on Governance in Europe. Within the scope of these principles, the Country Reports published before 2018 were compared with the reports published between 2018-2022. Literature review technique, which is a qualitative method, was used in the study. In the study, academic publications such as Country Reports, Venice Commission Recommendations published by the Council of Europe, theses, articles, books, etc. examining the relations between the European Union and Turkey were used. As a result of the study, it has been determined that the European Union has certain reservations about Turkish public administration in the fields of centralization, politicization, accountability and transparency. In the study, it has been concluded that the majority of the European Union's reservations in the field of public administration are associated with the Presidential Government System.