Geri Dön

Geçmişten günümüze Almanya'da Arap dili ve edebiyatı çalışmaları

Arabic language and literature studies in Germany from past to present

  1. Tez No: 846123
  2. Yazar: SÜMEYYE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arap dili ve edebiyatı, Almanya, Alman şarkiyatçıları, İslam medeniyeti, Arabic language and literature, Germany, German orientalists, Islamic civilization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93

Özet

İslam'dan önceki dönemlerde daha çok sözlü anlatıma dayalı olarak kullanılan Arap dili, Kur'an-ı Kerim'in inmesiyle birlikte aynı zamanda yazılı bir dil olarak da kullanılmaya başlandı. İslam'ın yayılmasıyla birlikte, Arap dili ve edebiyatına olan ilgi de her geçen gün artarak devam etti. Kısa sürede bir dünya medeniyeti haline gelen İslam medeniyeti, Avrupa'nın sınırlarına kadar dayanmış ve neticede Batı medeniyetinin ilgi odağı haline gelmiştir. İslam medeniyetine yabancı olan Batılı ülkeler bu medeniyeti tanımak maksadıyla Arap dili ve edebiyatı alanında çalışmalar yapmaya başlamışlardır. Almanya'da bu çalışmalar diğer Batı ülkelerine göre daha geç başlamıştır. XVIII. yüzyılda Johann Jacob Reiske ve Johann Wolfgang von Goethe'nin çalışmaları Almanya'daki Arap dili ve edebiyatına olan ilgiyi arttırmıştır. Bununla beraber farklı dönemlerde yaşamış olan pek çok şarkiyatçının köklü ve ciddi çalışmaları neticesinde Arap dili ve edebiyatı alanında birçok eser ortaya konulmuştur. Prof. Fuat Sezgin'in hocalarından olan Alman şarkiyatçı Hellmut Ritter bunun örneklerindendir. Aynı zamanda Almanya'nın çeşitli şehirlerinde Arap dili ve edebiyatı üzerine üniversite ve enstitülerde Arap dili kürsüleri kurulmuştur. Tezimizde Almanya'da yapılmış olan bu tür çalışmaları ve yayınlanmış olan eserlerin bazılarını ele alıp inceleyeceğiz. Bununla birlikte geçmiş dönemde yapılan çalışmalar ile günümüzde yapılan çalışmaları karşılaştırıp, bu çalışmaların Arap dili ve edebiyatına yapmış olduğu katkıları değerlendirmeye çalışacağız. Tezimizin alanda yapılmış akademik çalışmalara katkı sağlayacağını ümit ediyoruz.

Özet (Çeviri)

The Arabic language, which was used mostly based on oral expression in the pre-Islamic periods, started to be used as a written language at the same time with the descent of the Qur'an. With the spread of Islam, the interest in Arabic language and literature continued to increase day by day. The Islamic civilization, which became a world civilization in a short time, reached the borders of Europe and eventually became the center of attention of Western civilization. Western countries, which are foreign to the Islamic civilization, have started to work in the field of Arabic language and literature in order to get to know this civilization. In Germany, these studies started later than in other Western countries. In the 18th century, the work of Johann Jacob Reiske and Johann Wolfgang von Goethe increased the interest in Arabic language and literature in Germany. Withal as a result of the deep-rooted and serious studies of many orientalists who lived in different periods, many works in the field of Arabic language and literature were presented. German orientalist Prof. Hellmut Ritter, one of Fuat Sezgin's teachers, is an example of this. At the same time, Arabic language chairs were established in universities and institutes on Arabic language and literature in various cities of Germany. In our thesis, we will examine and scrutinize such studies made in Germany and some of the published works. However, we will compare the studies done in the past with the studies done today and try to evaluate his contributions to the Arabic language and literature. We hope that this thesis will contribute to academic studies in the field.

Benzer Tezler

  1. Compendiosum Lexicon Latino-Turcico-Germanicum adlı sözlüğün söz varlığının incelenmesi (H-M)

    Examining the existence of words Compendiosum Lexicon Latino-Turcico-Germanicum dictionary (H-M)

    MELTEM AYDIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DilbilimKırklareli Üniversitesi

    Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYTULLAH BEKAR

  2. İmam Mâtürîdî'nin rızık anlayışı

    Imam Mâturidî's understanding of rızık

    SEMA PERK

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    DinSivas Cumhuriyet Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET ÇELİK

  3. L'Islamophobie croissante en Europe

    Avrupa'da yükselen İslam karşıtlığı

    ONUR SEVİM

    Yüksek Lisans

    Fransızca

    Fransızca

    2024

    Uluslararası İlişkilerGalatasaray Üniversitesi

    Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ARIKANLI

  4. Orta Doğu'da ulus-devlet inşası ve Arap baharı Suriye ve Tunus karşılaştırması

    The building of nation-state in the middle east: A comparison of Syria and Tunisia

    BURAKCAN KAZAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    SosyolojiKırıkkale Üniversitesi

    Sosyoloji Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. İBRAHİM MAZMAN

  5. Palimpsest olarak iç mekanlar: Kültürel miras yapıları üzerine bir okuma

    Interiors as palimpsest: A reading on cultural heritage buildings

    AMARA KÖPRÜLÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Mimarlıkİstanbul Teknik Üniversitesi

    İç Mimari Tasarım Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. ÖZGE CORDAN