Formative assessment and speech act development in young foreign learners: A focus on native speakers of Turkish learning English
Genç öğrencilerde biçimlendirici değerlendirme ve konuşma eylemi gelişimi: Anadili Türkçe olan ve İngilizce öğrenen öğrenciler özelinde
- Tez No: 846132
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER HATİPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: KonuĢma Eylemleri, Ġstek, Özür, Biçimlendirici Değerlendirme, Genç Öğrenciler, Speech Acts, Request, Apology, Formative Assessment, Turkish Young Learners of English
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma, anadili Türkçe olan ve İngilizce öğrenen genç öğrencilerin İstek ve Özür odaklı konuşma eylemlerini, gelişimlerini ve stratejilerini ortaya çıkarmayı ve biçimlendirici değerlendirmenin bu süreçte bir etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu amaçlara ulaşmak için araştırma, deney ve kontrol gruplarından oluşan gerçek deneysel bir çalışma olarak tasarlanmıştır. Araştırmaya katılanlar, biçimlendirici değerlendirme yapılanlar (deney grubu) ve olmayanlar (kontrol grubu) olarak iki gruba ayrılmış ve gruplar arasındaki farkı görebilmek için biçimlendirici değerlendirme yapılmayan gruba bazı aşamalar (1. değerlendirme ve geri bildirim) uygulanmamıştır. Mevcut çalışma ön test, öğretim süreci, 1. değerlendirme, geri bildirim ve son test olmak üzere 5 farklı aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışma bir dönem boyunca 3 ayda tamamlanmıştır. Veriler kamera kayıtları, çalışma sayfaları, öz değerlendirme formları, öğretmen gözlem formları gibi çoklu veri toplama araçları aracılığıyla toplanmıştır. Çeşitli veri toplama araçlarının kullanılmasının amacı, güvenilir veriler toplamaktır. Ayrıca veri analizinin daha objektif ve güvenilir olması için her aşamada toplanan verilerin bir bölümü başka bir öğretmenle paylaşılmış ve bu öğretmenin elde ettiği sonuçlar araştırmacının sonuçlarıyla karşılaştırılarak sonuçlar ve tartışma bölümü şekillendirilmiştir. Bu çalışma sırasında video kayıtlardan, formlardan, çalışma sayfalarından ve diğer öğretmenin notlarından elde edilen sonuçlar, biçimlendirici değerlendirmenin çocukların dil performanslarının yanı sıra motivasyonunu ve özgüvenlerini de olumlu yönde etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the development of request and apology speech acts and strategies used by Turkish young learners of English and to examine what extent formative assessment influences their acquisition of speech acts. To achieve these aims, the research was designed as a true- experimental study consisting of experimental and control groups. The participants in the study were divided into two groups as those with (experimental group) and without formative assessment (control group), and some stages (1st assessment and feedback) were not applied to the group without formative assessment to see the difference between groups. The current study was conducted in 5 different phases, which are pre-test, treatment procedure, 1st assessment, feedback, and post-test. The study was completed in 3 months during a term. Data were collected via multiple data collection instruments, such as camera recordings, worksheets, self- assessment forms, teacher observation forms. The purpose of using various data collection tools was to triangulate to collect reliable data. In addition, to make the data analysis more objective and reliable, the data collected at each stage was shared with another teacher, and the results and discussion section were shaped by comparing the results obtained by this teacher with the results of the researcher. The results obtained from recordings, forms, worksheets, and other teacher's notes during the present study showed that formative assessment positively affects young learners' motivation and self-confidence in addition to their language performance.