China's energy security in the Gulf
Çin'in Körfez'deki enerji güvenliği
  1. Tez No: 846161
  2. Yazar: ALPEREN YONCACI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA GÖÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşak ve Yol Girişimi, Çin Enerji Politikası, Enerji Güvenliği, Enerji Geçişi, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi, Belt and Road Initiative, Chinese Energy Policy, Energy Security, Energy Transition, Gulf Cooperation Council
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çin, 2013 yılında dünyanın en büyük net petrol ithalatçısı oldu; Bu petrolün yarısı Orta Doğu'dan, yaklaşık %30'u ise Körfez ülkelerinden geliyor. Enerji kullanımını çeşitlendirme çabalarına rağmen Çin'in Orta Doğu'dan daha fazla petrol ithal etmesi bekleniyor. 21. Yüzyılda Çin, Orta Doğu ülkelerinin çoğuyla ilişkilerini yoğunlaştırdı. Çin-Ortadoğu ilişkileri, 2015 yılında Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) başlatılmasının ardından olağanüstü bir ivme kazandı. Çin'in Orta Doğu'ya ilgisi, altyapı ve ulaşım projelerini, uzun vadeli yatırımları, yenilenebilir enerjiyi ve çok daha fazlasını içermeye başladı. Orta Doğu enerjisine bu kadar bağımlı olduğundan, Çin'in bölgedeki enerji güvenliğinin önümüzdeki yıllarda dış politikasının önemli bir unsuru olacağı açık. Araştırma sorusu şu:“Özellikle BRI ilan edildikten sonra Çin-Körfez ilişkilerinde enerji güvenliğinin rolü nedir?”Bulgular, Pekin'in bölgedeki enerji güvenliği sorunlarını takdir ettiğini ve ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmaya çalıştığını gösteriyor. Enerji geçiş kanallarının sayısını ve kalitesini artırmak için çalışmaktadır. Halk Kurtuluş Ordusu Donanması (PLAN), Çin gemilerini ve toprak bütünlüğünü korumak için hızla modernize ediliyor. Pekin, Orta Doğu ülkeleriyle ortaklıklarını artırarak stratejik olarak ABD'ye karşı koruma sağlıyor. Her ne kadar ABD'nin bölgedeki hegemonyasının yakın gelecekte devam etmesi beklense de, BRI aracılığıyla Çin aslında Orta Doğu'ya daha fazla nüfuz edecek ve bölgenin jeoekonomisini etkilemeye devam edecek.
Özet (Çeviri)
China became the world's largest net oil importer in 2013; half of this oil comes from the Middle East, and about 30% comes from the Gulf countries. Despite efforts to diversify its energy use, China is expected to import more oil from the Middle East. During the 21st Century, China has intensified its relations with most Middle Eastern countries. Chinese-Middle Eastern ties witnessed an extraordinary acceleration after the Belt and Road Initiative (BRI) launch in 2015. China's interest in the Middle East has started to include infrastructure and transportation projects, long-term investments, renewable energy, and much more. As it depends so heavily on Middle Eastern energy, it is evident that Chinese energy security in the region will be a crucial element of its foreign policy in the coming years. The research question is:“What is the role of energy security in China-Gulf relations, especially after BRI is proclaimed?”The findings show that Beijing appreciates its energy security complications in the region and tries to take advantage of the opportunities that arise. It is engaged in increasing the number and quality of its energy transit channels. People's Liberation Army Navy (PLAN) is rapidly modernized to protect Chinese vessels and territorial integrity. Beijing is strategically hedging against the US by increasing its partnerships with Middle Eastern states. Although the US hegemony in the area is expected to continue in the near future, through BRI, China will indeed penetrate more into the Middle East and continue to influence the geoeconomics of the region.