The perception of 21st century skills of university students in Turkey
Türkiye'deki üniversite öğrencilerinin 21. yüzyıl becerileri algısı
  1. Tez No: 846162
  2. Yazar: GÜLBERK TAYTAK ÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR CAHİT TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 21.Yüzyıl Becerileri, Dijital Beceriler, Öğrenme ve Yenilikçi Beceriler, Yaşam ve Kariyer Becerileri, 21st century skills, Digital Literacy Skills, Learning and Innovation Skills, Life and Career Skills
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Temel akademik bilgiye sahip olmanın yetersiz kaldığı, esas olanın bilgiye ulaşmak ve onu doğru şekilde kullanmak olduğu dijital dünyada, bireylerin yaşamlarında ve iş hayatlarında daha üretken olmak için edinmeleri gereken ve oldukça geniş kapsama sahip olan 21.yüzyıl becerileri önemini artırmıştır. Bu bağlamda bu çalışma, lisans öğrencilerinin 21.yüzyıl becerilerine ilişkin benlik algılarını araştırmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde İngilizce dersi veren öğretim elemanlarının da görüşleri alınmış ve iki grubun görüşleri karşılaştırılmıştır. Çalışma, Konya'da bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören 161 lisans öğrencisi ve bu öğrencilere İngilizce dersi veren 10 öğretim görevlisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, katılımcılara 7 alt kategori ve 32 maddeden oluşan Likert tipi bir ölçek verilmiştir. Veriler çevrimiçi toplanarak SPSS 25.0'da analiz edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, öğrencilerin yanıtları farklı değişkenler üzerinden incelenmiş ve öğrencilerin konuya dair özalgıları belirlenmiştir. Veri analizi, öğrencilerin kendilerini 21.yüzyıl becerileri açısından öğretim elemanlarının algıladığından daha yeterli gördüklerini ortaya koymuştur. Öğrencilerin cevaplarının ortalama değeri 3'ün üzerinde iken öğretim elemanlarının cevaplarında bu değer 3'ün altındadır. Sonuçlar, Öz-Yönelimli Öğrenme, BİT ile Anlamlı Öğrenme, Eleştirel Düşünme, Yaratıcı Düşünme, Otantik Problem Çözme ve Bilgi Oluşturma Yeterliliği becerileri konusunda öğrenci grubu ile öğretim elemanı grubunun algıları arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermiştir. Öğrencilerin sahip olduğu İşbirlikçi Öğrenme becerisi konusunda ise fikir birliğine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In digitalized world where having basic academic knowledge is insufficient and the main thing is to access information and use it correctly, 21st century skills that individuals need to acquire to be more productive in life and in the workplace and which have a very wide scope have increased their importance. In this context, this study aims to investigate the self-perception of undergraduate students regarding their 21st century skills. Additionally, the opinions of English instructors of the School of Foreign Languages were gathered and the views of the two groups were compared. The study was carried out with 161 undergraduate students and 10 instructors in a foundation university in Konya. In the study, participants were given a Likert scale which consists of 7 subcategories and 32 items. The data was gathered online and analysed on SPSS 25.0. In the study's first stage, students' responses were examined through different variables and their self-perceptions on the subject were determined. The analysis of the findings pointed out that students regard themselves as more competent in terms of 21st century skills than the instructors perceive. The mean value of students' responses was over 3 whereas it was below 3 in the responses of instructors. Results showed that while there is a significant difference between the perception of the student group and the instructor group in Self-directed Learning, Meaningful Learning with ICT, Critical Thinking, Creative Thinking, Authentic Problem-Solving and Knowledge Creation Efficacy Skills, there is a consensus on Collaborative Learning skill that students possess.