Çağdaş sanatta bir ilham kaynağı olarak endüstri ve endüstriyel malzeme
Industry and industrial materials as a source of inspiration incontemporary art
  1. Tez No: 846167
  2. Yazar: ABDULKADİR ÖZNÜLÜER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİLE DİDEM ÖZIŞIK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çağdaş Sanat, Hazır Nesne, Dadaizm, Endüstri, Contemporary Art, Readymade Object, Dadaism, Industry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Sanat tarihçilerinin birçoğuna göre 1860'da ortaya çıkan Empresyonizm, Modern Sanat döneminin başlangıcı olarak görülmektedir. Bu tarihten itibaren tam 100 yıl sürmüş olan Modern sanat dönemi yeni ifade biçimlerine tanıklık etmiştir. Bu çerçevede yaptığımız araştırmalar neticesinde sanat akımları içerisinde endüstri, endüstriyel malzeme, bilim ve teknolojinin önemli bir yer kapladığı tespit edilmiştir. Empresyonistlerin Newton, Helmholz ve Chevreul'un renk teorilerinden, ayrıca ışık üzerine yapılan bilimsel deneylerden etkilendiklerini görülmüştür. Ekspresyonistlerin yeni oluşan endüstri kentlerinde hava, çevre ve ses kirliliğinin yanı sıra yoğun iş saatlerinin yarattığı kaotik ortamdan kaçarak kendi güvenli limanları olduğunu düşündükleri iç dünyalarına çekildiklerini görmekteyiz. Sonraki süreçte iç dünyalarının da mikro bir evren olduğuna şahit olunca ekspresif bir tavır sergilediklerini tespit edilmiştir. Kübistlerin, özellikle kolaj ve asamblajlarda kullandıkları atık nesnelerin miyadını doldurmuş endüstriyel atıklar olduğu gibi Fütüristlerinde hız ve hareketten kasıtlarının hızla hareket eden endüstriyel makineler olduğunu ve ilham kaynaklarının da salt endüstri olduğu görülmektedir. Dadaistlerin endüstrinin kapitalist ve bencil bir insan tipini yarattığını, ayrıca savaş gereçlerinin de endüstri ürünleri oluşundan ötürü geliştirdikleri reddiyet politikalarını görsel ifadeye taşırken yine endüstri ürünlerini doğrudan bir sanat nesnesi gibi sundukları gerçeği de gün gibi önümüzde durmaktadır. Örneklerini saymaktan sıkılabileceğimiz bir liste vardır önümüzde. Kısacası endüstri ve endüstriyel malzeme modern sanat ile sanatçının gündemine gelmiş çağdaş sanatta ise vazgeçilmez unsurlarından biri olarak varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Tez çalışması kapsamında modern ve çağdaş prensiplerle üreten önemli sanatçılar ve sanat eserleri incelenerek, endüstri kavramını tek başına ne ifade ettiğine ve endüstriyel malzemelerin hangi bağlamda ifadelere dönüştüğüne ilişkin açıklamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to most art historians, Impressionism, which emerged in 1860, is seen as the beginning of the Modern Art period. The Modern Art period, which has lasted exactly 100 years since this date, has witnessed new forms of expression. As a result of our research in this framework, it has been determined that industry, industrial materials, science and technology occupy an important place in art movements. Impressionists were influenced by the color theories of Newton, Helmholz and Chevreul, as well as scientific experiments on light. We see that the Expressionists retreated to their inner worlds, which they thought were their safe harbors, escaping from the chaotic environment created by air, environmental and sound pollution as well as intense working hours in the newly formed industrial cities. In the following process, it was determined that they exhibited an expressive attitude when they witnessed that their inner world was also a micro universe. It is seen that the waste objects used by the Cubists, especially in collages and assemblages, are industrial wastes that have expired, and that the Futurists' meaning of speed and movement is fast-moving industrial machines and their sources of inspiration are pure industry. The fact that the Dadaists presented industrial products directly as an art object while carrying the rejection policies they developed due to the fact that the industry created a capitalist and selfish human type and that the war materials were also industrial products into visual expression is as clear as day. There is a list of examples that we can get bored of counting. In short, industry and industrial materials have come to the artist's agenda with modern art and have managed to survive as one of the indispensable elements in contemporary art. Within the scope of this thesis, important artists and artworks produced with modern and contemporary principles are analyzed, and explanations are made about what the concept of industry alone means and in which context industrial materials turn into expressions.