International mindedness in a national context: Analysis of an English coursebook published by Republic of Türkiye Ministry of National Education for grade 9
Ulusal bağlamda uluslararası fikirlilik: Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 9. sınıf İngilizce ders kitabı analizi
  1. Tez No: 846184
  2. Yazar: BİLGE NUR GEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARMAĞAN ATEŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası fikirlilik, küresel sorumluluk, kültürlerarası anlayış, çok dillilik, öğretim programları ideolojileri, International mindedness, global engagement, intercultural understanding, multilingualism, curriculum ideologies
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Küresel toplumun birbirine bağlılığının arttığı bir çağda, uluslararası fikirliliği geliştirmek bireyler için önemli bir hal almıştır. Çok dillilik, kültürlerarası anlayış ve küresel sorumluluk ilkelerini temel alan bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 9. sınıf İngilizce ders kitabını inceleyerek uluslararası fikirliliğin temsillerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Nitel içerik analizi yoluyla bu araştırma, Türkiye'deki liselerde yaygın olarak kullanılan ders kitaplarının eğitim içeriğinde tutarlılığın sağlanmasındaki rolünü vurgulamaktadır. Bulgular, uluslararası fikirlilik ile öğrenci merkezli ideoloji arasındaki olası ilişkiyi vurgulayarak, yalnızca akademik açıdan yetkin değil, aynı zamanda sosyal açıdan bilinçli ve küresel sorunlara duyarlı bireylerin bütünsel gelişimine katkıda bulunmaktadır. Araştırma, 9. sınıf İngilizce ders kitabını analiz ederek uluslararası fikirliliğin İngilizce öğretim programına nasıl entegre edildiğini ortaya çıkarmıştır. Aynı zamanda eğitimcilere ve politika belirleyicilere uluslararası fikre sahip bireyler yetiştirme konusunda içgörüler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In an era of increasing interconnectedness of the global community, fostering international mindedness has become significant for individuals. Grounded in the principles of multilingualism, intercultural understanding, and global engagement; this study aims to find out the representations of international mindedness by analyzing the Grade 9 English coursebook published by Republic of Türkiye Ministry of National Education. Through a qualitative content analysis, this research emphasizes the role of coursebooks, which are widely used at high schools in Türkiye to maintain consistency in educational content. The findings highlighted a possible relation between international mindedness and Learner Centered ideology, contributing to the holistic development of individuals who are not only academically proficient but also socially conscious and culturally sensitive to global issues. By analyzing the Grade 9 English coursebook, the research also revealed how international mindedness is integrated into the English curriculum, offering insights for educators and policymakers to raise internationally-minded individuals.