Lisanslı spor yapmış bireyler ile lisanssız spor yapmış bireyler arasındaki egzersiz bağımlılığının incelenmesi
Examination of exercise addiction between individuals who have done licensed sports and individuals who have done unlicensed sports
  1. Tez No: 846204
  2. Yazar: AZAT DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ALTUNHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz bağımlılığı, lisanslı spor, psikoloji, Exercise addiction, licensed sports, psychology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Toplum için vazgeçilmez hale gelen spor olgusu bireylere psikolojik,maddi,fiziksel ve sosyal olarak olumlu aktarımlar gerçekleştirmektedir. Spor dünyasının temel yapı taşı insan en aşağıdan en yukarıya her alanda yer almaktadır. İnsanın aktif olarak yer aldığı spor alanında bilimsel çalışmalar vazgeçilmez bir hal almıştır. Araştırmanın konusu lisanslı spor yapmış bireyler ile lisanssız spor yapan bireyler arasındaki egzersiz bağımlılığının araştırılmasıdır. Bu araştırmanın amacı lisanslı spor yapmış bireyler ile lisansız spor yapan bireyler arasındaki egzersiz bağımlılıkları arasındaki farkı ve lisanslı spor yapmanın egzersiz bağımlılığına etkisinin olup olmadığını araştırmaktır. Spor kendini güncelleyerek devam eden bir olgu olarak zaman içinde kendine farklı alanlarda yer açmıştır. Aktif spor alanlarında yer alan bireyler arasında hangi seviyede olduğu ve farklı sonuçları doğurduğunu olumlu olumsuz çıktılar üzerindeki çalışmalara katkı sağlanmak istenmiştir. Bu araştırmada lisanslı spor yapmış 300 kişi ve lisanssız spor yapan 300 kişi katılım göstermiştir. Araştırmaya katılan bireyler ülkenin farklı bölgelerinden katılım sağlamıştır. Araştırmanın yöntemi betimleyici tarama olup katılımcılar ''Kişisel Bilgiler Formu'' ve Tekkurşun-Demir, Hazar ve Cicioğlu (2018) tarafından geliştirilen ve 17 sorudan oluşan '' Egzersiz Bağımlılık Ölçeği'' uygulanmıştır. Verilerin analizi için İBM Spss statistics 27 programı kullanılmıştır. Verilerin görsel olarak normallik dağılımını incelemek için Q-Q Pilot, Histogram kullanılmıştır. İstatistik değerler içim shapiro wilk ve çarpıklık – basıklık testi kullanılmıştır. Uygulanan testlere göre verilerin normal dağılmadığı görülmüştür. Araştırmaya katılan bireylerin özelliklerin belirlenmesinde tanımlayıcı istatistikler kullanılmış bağımsız iki grubun arasındaki farkın karşılaştırılması için Mann whitney U testi uygulanmıştır.Mann Whitney U testi Mann Ranks (ort) incelenmiş ve karşılaştırıldığında lisanslı spor yapan bireylerin puanlarının ortalamalarının toplamı lisanssız spor yapan bireylere göre anlamlı bir artış olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın veri analiz sonuçlarına bakıldığında Lisanslı spor yapmış bireylerin lisanssız spor yapan bireylere göre egzersiz bağımlılık yönelimlerin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of sports, which has become indispensable for society, has positive effects on individuals psychologically, materially, physically and socially. Human beings, the basic building blocks of the sports world, are involved in every field from bottom to top. Scientific studies have become indispensable in the field of sports, where people actively participate. The subject of the research is to investigate exercise addiction between individuals who do licensed sports and individuals who do unlicensed sports. The aim of this research is to investigate the difference between the exercise addictions of individuals who do licensed sports and those who do unlicensed sports and whether doing licensed sports has an effect on exercise addiction. Sport, as a phenomenon that continues to update itself, has made room for itself in different areas over time. It was aimed to contribute to the studies on the positive and negative outcomes of individuals participating in active sports fields and the level at which they produce different results. In this research, 300 people who did licensed sports and 300 people who did unlicensed sports participated. Individuals participating in the research came from different regions of the country. . The method of the research is descriptive scanning and the participants were applied the“Personal Information Form”and the“Exercise Addiction Scale”, which was developed by Tekkurşun-Demir, Hazar and Cicioğlu (2018) and consists of 17 questions. İBM Spss statistics 27 program was used to analyze the data. Q-Q Pilot and Histogram were used to visually examine the normality distribution of the data. Shapiro Wilk and skewness-kurtosis test were used for statistical values. According to the tests applied, it was seen that the data was not normally distributed. Descriptive statistics were used to determine the characteristics of the individuals participating in the research, and the Mann Whitney U test was applied to compare the difference between two independent groups. Mann Whitney U test Mann Ranks (average) were examined and when compared, it was determined that the average of the scores of individuals doing licensed sports was a significant increase compared to individuals doing unlicensed sports. has been made. Looking at the data analysis results of the research, it was determined that individuals who did licensed sports had higher exercise addiction tendencies than individuals who did unlicensed sports.