Developing a short-form scale of men-women role expansions in domestic work
Ev içi işlerde kadın-erkek rol sınırları ölçeğinin geliştirilmesi
- Tez No: 846205
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ev İşlerine Katılım, Ev İşlerinin Paylaşımı, Ev İşlerinde Sorumluluklar, Aile İşlevselliği, Cinsiyet Rolleri, Housework Participation, Housework Sharing, Domestic Responsibilities, Family Functioning, Gender Roles
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu tezde, Eker'in 1994 yılında kullandığı“Ev İşlerinin Paylaşımı Ölçeği”nden (EİPÖ) esinlenerek, ev işlerinde kadın-erkek rol sınırlarının günümüze uyarlanmış kısa halinin (KERS) oluşturulması amaçlanmaktadır. Bu ölçeğin revize edilmesi için iki aşamalı bir çalışma yapılmıştır. Ev işleri listesi, Tienoven ve diğerleri (2023) tarafından listelenen ev işleri listesinden ilham alınarak oluşturulmuştur. Birinci araştırmada ebeveynleri hayatta ve evli olan 100 üniversite öğrencisi örneğine ulaşılmıştır. İkinc çalışmada 100 kişilik bir örneklem yani, 50 gerçek çifte anket uygulanmıştır. 44 maddeyle başlayan çalışma, rutin (düzen) ve rutin olmayan (bakım-üretim) ev işleri olmak üzere iki alt boyuta sahip son versiyonunda 20 madde kalmıştır. Hem erkeklerin hem de kadınların KERS ve EİPÖ puanları ve ev işlerine katılım durumları (düşük-yüksek) iki ölçekten elde edilmiştir. Aynı zamanda aile işlevselliğini ölçen McMaster Aile Değerlendirme Aracı'nın roller ve genel işlevsellik alt boyutları da çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmada rutin ev işlerinin çoğunlukla kadınlar tarafından yapıldığı, rutin olmayan ev işlerinin ise çoğunlukla erkekler tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır. Araştırma sonucunda kadın ve erkeğin ev işlerine eşit katılımı arttıkça aile işlevselliğinin de arttığı gözlemlenmiştir. Kadınların ev işlerine katılımı arttıkça aile işlevselliğinde azalma yaşanmıştır. Bu durum mevcut geleneksel rol dağılımlarının sorgulanmaya açık olduğunu ve kadın-erkek rollerinin genişletilmesinin tartışıldığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, inspired by the“Sharing of Housework Scale”(SHS) used by Eker in 1994, the aim is to create a short form scale of men-women role expansions in housework (MWRE) adapted to today. Two-stage study was carried out to revise this scale. A list of housework was inspired by the list of housework listed by Tienoven, et al. in 2023. In study 1, sample of 100 university students was reached whose parents were still alive and married. In Study 2, a survey was applied to a sample of 100 people, that is 50 real pairs. The study, which started with 44 items, left with 20 items in its final version with two subscales, namely routine (order) and non-routine (maintenance-production) housework. Both men and women had their MWRE and SHS scores, along with their participation status (low-high) obtained from two scale. At the same time, roles and general functionality subdimensions of the McMaster Family Assessment Device, which measures family functionality, were also included in the study. The study found that routine housework was mostly done by women, and non-routine housework was mostly done by men. As a result of the research, it was observed that family functionality increased as the equal participation of men and women in housework increased. As women's participation in housework increased, there was a decrease in family functionality. This shows that the current traditional role distributions, in terms of family well-being, are open to question, and expanding the role of men-women roles is discussed.